Annonse

Noceboeffekten: Mediene kan utløse sykdomssymptomer

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forventningene om negative effekter kan øke sjansen for å oppleve symptomer.

Medienes rapportering om substanser som kan være helseskadelige kan føre til at lett påvirkelige personer ender opp med å utvikle symptomer på sykdom, selv om det ikke er noen objektiv grunn til det. At forventinger alene fører til eller forsterker symptomer kalles noceboeffekt, det motsatte av placebo.

Det er konklusjonen til en ny studie fra Johannes Gutenberg University Mainz (JGU), som tar for seg fenomenet elektromagnetisk hypersensitivitet. Studien illustrerer hvordan medienes rapportering kan utløse eller forverre den såkalte noceboeffekten i enkelte mennesker.

147 deltakere ble vist en tv-sending. En gruppe av deltakerne fikk se en BBC-dokumentar som etterlot liten tvil om de mulige helseskadelige effektene av mobiltelefon- og wifi-signaler. Den andre gruppen fikk se en rapport om data- og mobiltelefonsikkerhet.

Deretter ble alle deltakerne utsatt for falske wifi-signaler, som de ble fortalt var ekte.

Selv om de ikke ble utsatt for ekte stråling, opplevde 54 prosent av deltakerne symptomer som agitasjon og angst, tap av konsentrasjon og kiling i armer, fingre, ben og føtter. To deltakere måtte til og med forlate testlokalene da de ikke orket å bli utsatt for den antatte strålingen lenger.

I følge forskerne var det tydelig at de hardest rammede av symptomene var dem som hadde sett dokumentaren om skadelig stråling på forhånd. De maner nå til at mediene tar ansvar for å sørge for en så nøyaktig som mulig rapportering av mulige helseskadelige fenomener og substanser. (forskning.no/SPØ)

Powered by Labrador CMS