Hvis du jevnlig er litt lemfeldig med doseringen av det vanlige smertestillende stoffet, kan du risikere at det bygger seg opp alvorlig skade, ifølge en ny studie.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
- Disse pasientene har ikke tatt massiv dose ved et engangstilfelle, slik enkelte gjør i et selvmordsforsøk, men over tid kan skaden bygge seg opp, og effekten kan bli fatal, sier legen Kenneth Simpson.
Han jobber ved University of Edinburgh og ved Scottish Liver Transplant Unit.
Der analyserte han og kollegaene opplysninger om 663 pasienter som var blitt lagt inn på Royal Infirmary of Edinburgh med paracetamolskader på leveren mellom 1992 og 2008.
161 av disse pasientene hadde tatt en slik gradvis overdose, vanligvis etter å ha brukt
stoffet mot vanlige plager som magesmerter, muskelsmerter, hodepine og tannpine.
Blant annet kan en tankegang som at “hvis to tabletter er bra, er sikkert fire enda bedre”, være en del av problemet, ifølge Simpson.
Mer skadelig enn engangsoverdose?
- Ved innleggelse hadde disse pasientene blant annet oftere leverproblemer, behov for nyredialyse eller hjelp med å puste, enn pasienter som hadde tatt en stor engangsoverdose.
- De hadde også større risiko for å dø enn de som hadde tatt en enkelt stor dose, sier Simpson i en pressemelding fra Wiley-Blackwell som gir ut tidskriftet der studien er publisert.
Paracetamol har siden 2005 stått bak hver fjerde potensielt alvorlige selvforskyldte forgiftning med legemidler, og legemiddelet var årsak til 35 dødsfall mellom 2003 og 2008, ifølge en artikkel i Aftenposten ifjor.
20 tabletter daglig ga skade
Ifølge Felleskatalogen og pakningsvedlegget til legemiddelet Paracet, er den anbefalte dosen for en voksen én til to tabletter inntil tre ganger daglig.
Det tilsvarer 3000 milligram, eller tre gram paracetamol daglig. Paracetamol finnes blant annet i Panodil, Paracet, Pinex og Paralgin Forte.
Simpson kan ikke si nøyaktig hvor dagsdosegrensen går før paracetamolinntaket over tid kan gi en opparbeidet overdose.
Han skriver imidlertid i en e-post til forskning.no at han og kollegaene så at personer som hadde en dagsdose over tid på ti gram, som tilsvarer 20 Paracet-tabletter, kunne få en slik opparbeidet og potensielt svært farlig overdose.
- Vi har sjelden sett doser så lave som fire gram per dag gi betydelig leverskade, sier Simpson, men legger til at det også er individuelle forskjeller.
Enkelte tilstander, som underernæring og alkoholmisbruk, kan nemlig gjøre deg mer sårbar for paracetamol-skapt leverskade.
Lave paracetamolverdier
Til forskjell fra personer som blir innlagt etter å ha tatt en svært stor dose paracetamol, er ikke personene med en gradvis opparbeidet overdose paracetamol så lett å å fange opp, ifølge de skotske forskerne.
Pasientene som får skader av å ta litt for mye paracetamol over tid, kan komme til sykehuset med følelsen av være dårlige, ikke fordi de rapporterer at de har tatt overdose, ifølge pressemeldingen.
Når en pasient har engangsoverdose, kan en blodprøve gi tydelige svar til legene.
Paracetamolnivåene i blodet til personer som har fått en gradvis overdose, er derimot ikke noe godt mål på hvordan behandling de bør ha, mener Simpson.
Pasientene som har tatt litt for mye av stoffet over tid kan nemlig ha lave verdier av paracetamol i blodet, men likevel være i risikosonen for leverskade, ifølge studien.
Både at overdosen er gradvis, og at behandling blir satt i gang for sent, er faktorer som øker faren for et negativt utfall av en paracetamol-overdose, ifølge studien som er publisert i tidsskriftet British Journal of Clinical Pharmacology.
- Ikke behandle smerter over lenger tid selv
Annonse
- Resultatene av denne undersøkelsen understreker vårt budskap når det gjelder bruk av paracetamol, sier medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, Steinar Madsen til NRK.no.
- Det er viktig at man leser pakningsvedlegget og følger rådene der, særlig med tanke på dosering.
- Man skal heller ikke behandle smerter selv over lenger tid, men gå til legen og bli undersøkt og få råd om behandling, sier han.