En 62-årig mann ble holdt tilbake på en amerikansk flyplass fordi han ikke hadde fingeravtrykk. De var forsvunnet etter behandling med kreftmedisinen Xeloda.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Visste du
Xeloda blir produsert av det farmasøytiske selskapet Roche.
Det er et såkalt antimetabolsk stoff, som forstyrrer det stoffskiftet som skal til for å lage DNA og RNA, og det dreper kreftcellene.
Kilde: Mikael Rørth
En innbruddstyv ville kanskje synes det er smart. Men for en ganske alminnelig, lovlydig turist er det temmelig uheldig å ikke kunne avsette et fingeravtrykk hvis man gjerne vil inn i USA.
I det medisinske tidsskriftet «Annals of Oncology» forteller Dr. Eng-Huat Tan fra National Cancer Centre i Singapore i dag at en av hans pasienter i fire timer ble nektet innreise i USA fordi han ikke hadde fingeravtrykk.
Fingertuppenes anonyme tilstand skyldes kreftmedisinen capecitabine, også kalt Xeloda. Ifølge onkologen fra Singapore forteller mange andre pasienter om lignende opplevelser.
– Det virker ikke som en usannsynlig bivirkning, sier Mikael Rørth, som er professor og kreftlege ved Onkologisk klinikk ved Rikshospitalet.
Han tviler imidlertid på at den nyoppdagede ulempen ved Xeloda er alvorlig nok til at man vil erstatte den mye brukte medisinen med en annen.
Fingeravtrykk avslører identitet
Legen fra Singapore har beskrevet sin observasjon i et brev til «Annals of Oncology». Han forteller om pasientens uheldige opplevelse på flyplassen:
– Etter å ha tatt capecitabine i tre år, reiste han i desember 2008 til USA for å besøke sine slektninger. Han ble holdt tilbake av flyplassens tollvesen i fire timer fordi passkontrollørene ikke kunne registrere fingeravtrykkene hans.
- Først da vaktene var blitt forsikret om at han ikke utgjorde noen sikkerhetstrussel, fikk han innreise, sier han.
Amerikanske myndigheter har i flere år bedt utenlandske innreisende om å identifisere seg ved å avsette et fingeravtrykk og la seg fotografere.
Opplysningene brukes til å avsløre om en ny visumsøker allerede har et visum i et annet navn. Fingeravtrykkene blir også matchet med en liste over mistenkte forbrytere.
Troverdig bivirkning
Professor Rørth kjenner ikke til tilfeller der pasienter mistet fingeravtrykkene.
– Jeg har ikke støtt på problemet selv, og det har heller ikke kollegene mine. Men det virker ikke usannsynlig at det kan skje, sier han.
Det er alminnelig kjent blant kreftleger at Xeloda kan gi pasientene betennelse i hånd- og fotflater, byller og hud som skaller av.
Hvis man tar Xeloda i tilstrekkelig lang tid, vil disse bivirkningene kunne slette ens individuelle fingeravtrykk, sier legen fra Singapore.
Rørth synes det virker troverdig, og han vil holde et ekstra øye med fingertuppene til pasientene sine.
Annonse
Den danske legen mener imidlertid at bivirkningen ikke er alvorlig nok til at man skal erstatte medisinen med en annen:
– Xeloda er en ganske vanlig del av kjemoterapi, og har den fordelen at det kan gis i pilleform, i stedet for at man sprøyter det inn i kroppen.
Det forskes fortsatt for å finne en erstatning til Xeloda med færre bivirkninger.
Legeerklæring med på reisen
Inntil det er funnet en avløser til den nåværende behandlingen, må pasienter finne seg i å få anonyme fingeravtrykk.
Dr. Eng-Huat Tan anbefaler pasienter som skal reise til land med strenge krav om identifikasjon at de tar med en legeerklæring om sykdom og behandling.
– Pasienten min reiste senere med et brev fra oss, og han hadde deretter færre problemer med å komme gjennom tollen, sier legen til «Annals of Oncology».