Annonse

Færre fostere dør av svangerskapsforgiftning

Færre barn dør i Norge på grunn av svangerskapsforgiftning, selv om flere fødsel settes i gang før tida for å unngå denne tilstanden.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Olga Basso og kolleger fra National Institute of Environmental Health Sciences studerte over 800 000 svangerskap i Norge i perioden fra 1967 til 2003, melder tidsskriftet Journal of American Medical Association.

De fant ut at dødeligheten falt utover i perioden, selv om det oftere ble tatt i bruk framprovosert fødsel tidlig i svangerskapet for å bekjempe tilstanden.

Gevinst oppveier risiko

Svangerskapsforgiftning er en tilstand der morkaken får for lite blodtilførsel, og moren får økt blodtrykk og proteiner i urinen. Dette er farlig. Derfor blir ofte fødselen framprovosert, eller det blir gjort keisersnitt for å redde både mor og barn.

For tidlig fødte barn løper alltid en risiko for å bli skadet eller dø. Men nå viser altså undersøkelsen til Basso og kollegene hennes at denne risikoen mer enn oppveies av at svangerskapsforgiftningen blir borte.

På 60- og 70-tallet var svangerskapsforgiftning en viktig årsak til fosterdød. Den gangen økte risikoen for dødfødsel med en faktor på 4,2 ved svangerskapsforgiftning, mens tilsvarende risikoøkning i dag er 1,3.

Powered by Labrador CMS