Honning hindrer hoste

Ny forskning antyder at du kan droppe turen innom apoteket for å handle hostesaft til poden. Litt honning før leggetid ser nemlig ut til å være langt mer effektivt enn reseptfrie hostemedisiner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ikke for de minste

Honning skal ikke gis til barn under ett år fordi den kan inneholde sporer som kan utvikles til botulisme-bakterier i barnets tarm.

I tarmen vil disse bakteriene produsere gift som fører til den svært farlige sykdommen spedbarnsbotulisme.

Kilde: Mattilsynet

En ny amerikansk rapport smeller enda en spiker i kista for reseptfrie hostemedisiner. Undersøkelsene tyder nemlig ikke bare på at hostemidlene har minimal virkning. De peker også mot at ganske alminnelig honning gir langt bedre effekt.

Og det helt uten den vonde smaken.

Barn og unge som fikk en liten dose honning før leggetid så nemlig ut til å ha færre av både nattlige hosterier og søvnproblemer.

Hostetest

Det er Ian Paul og kollegaene ved Penn State College of Medicine som står bak forskningen. De huket inn 105 hostende barn og unge, i alderen to til 18 år, og lot dem harke seg igjennom den første natta uten hjelp.

 

Så måtte foreldrene svare på spørsmål om hostens natur, og om hvor godt både de og poden hadde sovet.

Neste kveld fikk de unge én av tre ulike behandlinger, omtrent en halvtime før de hoppet i loppakassa. Den ene gruppa fikk ingenting, den andre fikk honning, og den tredje fikk en mikstur av hostemidlet dextromethorphan og kunstig honningsmak.

Etterpå måtte foreldrene svare på samme spørsmål som forrige gang.

Hostet mindre og sov bedre

Det viste seg at honningen gav best resultater over hele linja, og hjalp vesentlig mer enn både hostemiksturen og ingen behandling. De som hadde fått honning slapp unna med færre og mindre plagsomme hosterier, og både foreldrene og de håpefulle sov bedre.

- Studien vår føyer seg inn i rekka av studier som stiller spørsmål ved bruken av dextromethorphan på barn, sier Paul i ei pressemelding.

Tidligere undersøkelser av flere stoffer i reseptfri hostemedisin har vist at midlene ikke virker bedre enn placebo - narremedisin.

Men Paul og kollegaene mener den nye undersøkelsen tilbyr et lovlig og trygt alternativ for leger og foreldre:

Honning.

Gammelt middel

De gylne søtsakene er brukt som forkjølelsesmedisin i århundrer, står det i pressemeldingen. I tillegg dreper honningen skumle mikroorganismer og virker dessuten som en antioksidant.

Og midlet er trygt for barn over 12 måneder, selv om noen få av foreldrene i undersøkelsen rapporterte om milde bivirkninger.

Dermed ser det altså ut til at vi faktisk kan ta det onde med det gode, og hindre hosteanfall og søvnløshet med en skje eller to med herlig honning i teen.

……

I tillegg kommer så klart den fordelen at kommende generasjoner slipper å forringe sitt framtidige forhold til ouzo?

Referanse:

Forskningen er publisert i Archives desembernummeret av of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Powered by Labrador CMS