Annonse
Urinsyregikt gir ofte anfall som slår ut i stortåen. Leddet blir hovent og svært smertefullt. (Illustrasjonsfoto: Hunna / Shutterstock / NTB scanpix)

Nytt håp for pasienter med urinsyregikt

Podagra, også kjent som urinsyregikt gir hovne og smertefulle ledd. En nyutviklet behandling kan beskytte pasienter mot smertefulle anfall.

Publisert

Urinsyregikt er en betennelsessykdom som kan gi svært smertefulle anfall.

Sykdommen er også kjent under navnet podagra eller på folkemunne kalt Kaptein Voms syndrom, men er slett ikke morsom for de som får den.

Sykdommen rammer først og fremst menn, og særlig menn over 40 år. Anfallene slår ut i stortåen eller i andre steder som hovne og svært smertefulle ledd.

Trenger mer enn smertelindring

– Pasienter med urinsyregikt har ofte store smerter. I stedet for å forhindre anfall har mange leger og pasienter umiddelbart som mål å redusere smerten og betennelsen ved det akutte anfallet med leddsmerter, sier professor ved Universitetet i Oslo Till Uhlig.

Han har ledet studien i et samarbeid med Diakonhjemmet Sykehus.

For å forebygge nye anfall er det viktig å ha et lavt nivå av urinsyre i kroppen. Men smertelindrende behandling alene gir ikke et lavt nok urinsyrenivå for pasientene.

– Det er veldig viktig å senke urinsyrenivået for å forebygge nye anfall, slik at pasienten kan bli bra på lang sikt. Et lavere nivå av urinsyre vil også minske sykdommens påvirkning av andre organer, slik som hjerte og nyrer, sier Uhlig.

Fettrik mat og alkohol kan utløse anfall

Hvem er det som får urinsyregikt? Som oftest er årsaken til at noen får urinsyregikt at de skiller ut for lite urinsyre gjennom nyrene. For de fleste er dette medfødt.

For andre kan anfall utløses av store overdådige måltider, gjerne med et høyt inntak av fettrik mat med mye puriner og store mengder alkohol.

Alkohol bidrar nemlig til at purin brytes ned til urinsyre. Det å være overvektig kan også bidra til utviklingen av anfall. Omtrent 1–2 prosent har urinsyregikt i Norge.

Behandling som senker urinsyrenivået

Betennelsen i sykdommen skyldes at krystaller av urinsyre skilles ut i leddene, sener eller andre steder. Disse blir da røde, hovne og smertefulle.

I den nye studien har forskerne sett på målrettet behandling som skal senke urinsyrenivået i kroppen for å beskytte pasientene mot nye anfall.

– Vi viser i studien at senkning av urinsyrenivå er god behandling. Dette er viktig kunnskap å ha for at pasientene skal få den beste behandlingen som mulig, sier Uhlig.

Urinsyregikt kan svekke hjerte- og karhelsen

Det er veldig vanlig at det er leddet i stortåen som angripes først, og det er gjerne dette symptomet som oftest forbindes med urinsyregikt.

Men sykdommen kan også føre til flere komplikasjoner og vedvarende funksjonssvikt i flere ledd samtidig.

– Å lykkes med å senke urinsyrenivået i blodet over tid slik at pasientene ikke får anfall, er spesielt viktig fordi nye studier tyder på at hjerte- og karhelsen svekkes ved dårlig regulert urinsyregikt, sier Uhlig.

Månedlig oppfølging

I studien har de behandlet over 200 pasienter med urinsyregikt. Alle pasientene hadde nylig hatt et anfall hvor de hadde for høye nivåer av urinsyre i blodet.

Målet med behandlingen var å senke urinsyrenivået slik at risikoen for nye anfall praktisk talt forsvant.

– Pasientene ble kalt inn til månedlig oppfølging hos lege og sykepleier hvor de fikk livsstilsråd. Ved behov fikk de også intensivering av den medikamentelle behandlingen for å senke urinsyrenivået, sier professoren.

Beskytter mot nye anfall

Dette er første gangen pasienter med vanlig urinsyregikt har blitt behandlet med denne kombinasjonen av månedlig oppfølging og eventuell intensivering av medikamenter.

Ikke bare påvirket behandlingen symptomer hos pasientene, men viste også at det er mulig å reversere avleiringen med urinsyre i vevet. Etter ett år var avleiringene med urinsyre i leddene betydelig redusert hos pasientene.

– Hele tiden er målet vårt å tilpasse den medisinske behandlingen til at nivået med urinsyre i blodet holder seg lavt. Behandlingen er livslang. Slik unngår vi nye anfall med urinsyregikt, avslutter Uhlig.

Referanse:

H.B. Hammer, L. Karoliussen m.fl. Ultrasound shows rapid reduction of uric acid load during a treat-to-target approach in gout patients: Results from a longitudinal study (NOR-GOUT). EULAR (2018) (sammendrag)

Powered by Labrador CMS