Nobelpris for magesårbakterie

Oppdagelsen av magesårbakterien Helicobacter pylori har gitt de australske forskerne Barry J. Marshall og J. Robin Warren Nobelprisen i medisin.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Marshall og Warren er tildelt prisen for å ha oppdaget en bakterie som forårsaker magekatarr og magesår, sykdommer som rammer millioner av mennesker og som er big business for legemiddelfirmaene. Oppdagelsen har ført til at magesår nå kan behandles med vanlig antibiotika.

Årets Nobelpris i fysiologi og medisin er på ti millioner svenske kroner og prisvinnerne ble offentliggjort på Karolinska Institutet i Stockholm mandag formiddag.

Marshall og Warren får prisen for å ha gått mot den veletablerte oppfatningen om at det er usunn livsstil og stress som forårsaker magesår, sa Nobelkomiteen i sin begrunnelse.

I Australia ble det på begynnelsen av 1980-tallet gjennomført en stor studie og tatt vevsprøver av magesårspasienter.

Barry Marshall, som den gang var en ung laboratorieansatt, fant en liten, bøyd bakterie hos omtrent halvparten av pasientene. Han ble interessert i funnene og sammen med Warren begynte de å undersøke flere pasienter. De fikk til slutt bakterien til å vokse på laboratoriet, og den ble døpt Helicobacter pylori.

På begynnelsen av 1980-tallet mente de fleste innen den medisinske verdenen at magesår var forårsaket av stress og livsstilsfaktorer.

Prisvinnernes oppdagelse førte til at man i løpet av noen år begynte å behandle betennelse i magesekken med vanlig antibiotika og folk ble friske av det.

(NTB)

Powered by Labrador CMS