Saltvann i nesen hjelper
Det er høysesong for tette neser hos de minste. Å spraye barnenesene med saltvann fra havet hjelper mot forkjølelsen, i følge en ny studie.
Saltvann i nesen mot forkjølelse er et gammelt og velkjent råd. En ny studie viser at den enkle behandlingen faktisk hjelper.
Forskere ved et universitetssykehus i Tsjekkia har utført en studie med nesten 400 barn. Alle hadde symptomer på enten forkjølelse eller influensa, og var i alderen 6 til 10 år.
Barna ble gitt vanlig symptombehandling, mens et tilfeldig utvalg på halvparten av pasientene i tillegg ble behandlet med saltvann via nesespray.
Studien avslørte at disse barna hurtigere ble symptomfrie, og at de kom seg raskere tilbake på skolen.
Mindre tette
Nesesprayen som ble benyttet i forsøket inneholdt isotonisk (balansert) og renset saltvann fra havet. Dette er en blanding som også er kommersielt tilgjengelig for forbrukere.
Når forskerne sammenlignet utviklingen av symptomer i løpet av de første to ukene, så de en tydelig effekt av bruk av saltvann.
Barna som fikk saltvannsspray i nesen hadde påtakelig mindre tette eller rennende neser, i forhold til de som ikke ble behandlet med saltvann.
Det går fram av studien som er publisert i januarutgaven av tidsskriftet Archives of Otolaryngology
Forhindret symptomer
Når barna ble fulgt videre i de neste seks ukene, fant forskerne at saltvannet tilsynelatende også kunne forhindre symptomer, ikke bare lindre dem.
Barna som fikk saltvann i nesen hadde i betydelig mindre grad fått sår hals og hoste, skriver forskerne i sin rapport.
I tillegg fant forskerne at bruken av medisiner var betraktelig mindre hos barna som fikk saltvannsoppløsning.
Av disse hadde ni prosent brukt febernedsettende medisin, mens tallet var 33 prosent i den andre gruppen.
Og mens bare seks prosent av “saltvannsbarna” trengte antibiotika, var dette tallet 21 prosent for de andre barna.
Finstøvet spray
Generelt var toleransen for saltvannsbehandlingen høy hos barna.
Noen av barna fikk en ganske grov spray med 9 milliliter væske i hvert nesebor. Andre ble gitt en finstøvet spray, som ga 3 milliliter i hvert nesebor. Noen av barna ble også behandlet med en kombinert nese/øyevæske.
Forskerne registrerte at den finstøvede sprayen ble opplevd som minst ubehagelig.
Bedre arbeidsforhold
Forskerne er usikre på hvorfor saltvannsoppløsningen synes å ha en så god effekt. Men de tror at saltvannet gir bedre “arbeidsforhold” for såkalte cilia, som er ørsmå hår i åndedrettssystemet, som håndterer fjerning av slim.
De tsjekkiske forskerne vet heller ikke om saltvannet i første rekke har en rent mekanisk rensende virkning i nesen, eller om det havvannet innholder substanser som kan virke legende i seg selv.
Referanse:
Forskningen er publisert i januarutgaven av tidsskriftet Archives of Otolaryngology, fra JAMA/Archives.