Kina bekrefter utbrudd av fugleinfluensa mange steder i landet, og i Vietnam er ytterligere to personer døde.Det finnes intet medisinlager i tilfelle av en pandemi, og det er fremdeles langt fram til en vaksine.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I Vietnam er enda to mennesker bekreftet smittet av fugleinfluensa, og begge er døde. De var søstre, og deres bror døde av lignende symptomer 12. januar. Det er ikke tilgjengelig noen prøver fra ham, så man vet ikke hva han døde av.
Alle andre tilfeller av fugleinfluensa i Vietnam har kunnet forbindes med infisert fjærfe. I dette tilfellet har en ikke kunnet påvise noe slikt, og en frykter smitte fra menneske til menneske.
Utbrudd i store deler av Kina
Kina bekrefter utbrudd av fugleinfluensa H5N1 i provinsene Hunan, Hubei og Guangxi. Utbrudd av sykdom blant fjærfe i Anhui, Guangdong og Shanghai undersøkes nå, og mistenkes å være nye tilfeller av fugleinfluensaen. Til nå er det ikke meldt om bekreftet smittede mennesker i Kina.
Hvordan kom fugleinfluensaen ut av kontroll?
I følge New Scientist startet disse utbruddene ikke i desember da de ble kjent. Indonesia skal ha innrømmet at H5N1 har spredd seg der siden august.
Thailand innrømmer at de har hatt sykdommen siden november, mens Kina sier den først ble oppdaget der sist uke. Eksperter sier imidlertid til New Scientist at utbruddene nok startet i første halvdel av 2003, og trolig i Kina.
En kombinasjon av en tildekking av fakta og tvilsom praksis på fjærfefarmene har tillatt utbruddet å vokse til den epidemien som nå er på vei.
Lenge til vaksine
BBC melder at det kun er tre laboratorier i verden som arbeider med å lage en vaksine mot fugleinfluensaen.
Ett av disse laboratoriene ligger i Storbritannia, og her bruker man genteknologi for å skape en vaksine.
Genteknologi for å lage vaksine
Forskerne forsøker å “bygge” en vaksine ved å kombinere gener fra fugleinfluensa og vanlig influensa mellom mennesker. Forskerne håper å kunne lage en vaksine i løpet av to måneder. Voldsomme sikkerhetstiltak ved laboratoriet skal hindre virus å spre seg.
Andre mener et slikt anslag er vel optimistisk, og at man trenger minst seks måneder for å lage en vaksine. Ikke minst fordi man her er nødt til å bruke teknikker som aldri tidligere har vært brukt for å lage en vaksine.
Intet lager av influensamedisin
Det er bare to typer influensamedisin man ser som egnet til å beskytte mot fugleinfluensa. Det er Tamiflu og Relenza. Av disse er det kun Tamiflu som er egnet til å lagres i store mengder. Men det er det ingen som gjør.
Annonse
Red Nova/AP melder at vi fort vil gå tomme for influensamedisin om ikke regjeringer snart begynner å bygge opp et lager.
Om man har nok medisiner, håper man å kunne bremse utbruddet til en vaksine er utviklet. Men så langt er det ingen regjeringer som har kjøpt de kvanta som er nødvendige i tilfelle en pandemi.
- Dette er det nødvendig å ha i det nasjonale lageret, som med Cipro og koppervaksine, sier influensaeksperten Arnold Monto ved universitetet i Michigan.
Ingen vet hvor mange som vil kunne rammes
Ingen vet hvor mange som ville blitt syke i en influensapandemi. Man vet heller ikke om viruset vil kunne spre seg like lett mellom mennesker som det gjør mellom fugler. Eksperter tror på generelt grunnlag at mellom 30 og 40 prosent av befolkningen vil bli syke i en influensapandemi.