Noen typer brystkreft sender ut enzymer som baner veien for at kreften kan spre seg til skjelettet. (Foto: Colourbox)

Slik sprer brystkreft seg til skjelettet

Danske forskere har funnet et enzym som gjør at en type brystkreft kan spre seg til skjelettet. Ved å bremse enzymets effekt kan man trolig forlenge pasientenes liv.

Fakta

Østrogenreseptor negativ-brystkreft

Den nye studien gjelder brystkreft som er østrogenreseptor negativ. Det er en type som ikke kan bekjempes med antihormonell behandling.

Det gjelder om lag 20 prosent av kvinner med brystkreft.

Hvert år får over 3000 norske kvinner brystkreft. Mange blir friske, men hos noen sprer kreften seg til andre organer. Når kreften har spredt seg, kan den ikke kureres.

Nå har danske og britiske forskere funnet ut hvordan den alvorlige brystkrefttypen som kalles østrogenreseptor negativ, sprer seg til skjelettet: Det skjer når svulsten sender ut et spesielt enzym, viser forskningen.

– Disse kreftcellene sender ut et stoff som kalles lysyl oksidase (LOX). Jo høyere nivået av dette enzymet er, jo større risiko er det for at kreften sprer seg til skjelettet, sier Janine Erler, som er forskningsleder ved København Universitets Biotech Research and Innovation Centre (BRIC).

LOX-enzymet aktiverer celler som bryter ned skjelettvev, har forskerne funnet ut. Hull i skjelettet gjør at kreftcellene kan trenge inn.

Fører til spredning

Janine Erler og kollegaene hennes har utført en rekke undersøkelser av brystkrefttumorer. De oppdaget at kreftcellene sender ut enzymer i blodet når de får for lite oksygen.

Forskerne fikk ideen om undersøkelsen da de oppdaget at skjelettet ofte var nedbrutt hos pasienter med brystkreft, selv om kreften ikke hadde spredt seg.

– I laboratoriet tilsatte vi LOX-enzymet til celler. Da begynte de å bryte ned skjelettvev, sier Erler.

– Et viktig funn

– Det ser svært lovende ut. Man har lenge hatt en teori om at det kreves et spesielt miljø der kreftcellene kan spre seg. Det blir bekreftet her. LOX-enzymet endrer på skjelettet slik at kreftcellene kan slå seg ned der, sier Ditzel, som forsker på brystkreft og er professor ved Syddansk Universitet og overlege Odense Universitetssykehus.

– Det viktigste er at brystkreft ikke sprer seg. En svulst i brystet kan opereres ut, men hvis sykdommen får fotfeste andre steder i kroppen, kan man ikke lenger gjøre pasientene friske. Håpet er at man kan utvikle legemidler som hindrer spredning, sier han.

Janine Erler håper man kan bruke et legemiddel som brukes ved beinskjørhet.

– Biofosfonater blokkerer aktiviteten hos celler som bryter ned skjelettvev. Det kunne være en mulighet. Men det må undersøkes i kliniske forsøk, sier hun.

Referanse:

Thomas R. Cox mfl.: The hypoxic cancer secretome induces pre-metastatic bone lesions through lysyl oxidase. Nature 2015. Doi: 10.1038

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS