Nytt hår fra sår

Hos pattedyr helbredes de fleste sår ved at de gror igjen, celle for celle, ikke ved at huden regenereres. Ny forskning på mus tyder imidlertid på at hår som ødelegges, får røttene tilbake gjennom samme utviklingsveier som når vi utvikler oss fra embryo til individ.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Får du amputert et bein, vokser det ikke ut et nytt.

Enkelte amfibier, derimot, har den fantastiske evnen at de kan vokse seg et nytt bein, dersom de mister et.

I det hele tatt har voksne pattedyr liten evne til å regenerere ødelagte organer og kroppsdeler. Får vi et sår, gror det igjen, celle for celle, men huden som helhet blir ikke utviklet på nytt, fra bunnen av.

Regenerert hår

Nature melder imidlertid om et uventet funn som kan endre vår forståelse av forholdet mellom reparasjon og regenerasjon hos voksne pattedyr.

Mayumi Ito og kolleger ved University of Pennsylvania har fått resultater som tyder på at epidermis, det ytterste hudlaget hos mus, kan regenerere hårrøtter.

De laget store sår (mellom en og to og en halv kvadratcentimeter) på ryggen av musene, tvers igjennom alle hudlag. Deretter fulgte de sårlegingen. Hvis et sår var større enn en halv kvadratcentimeter, utviklet det seg hår i sentrum mens helbredelsesprosessen pågikk.

En nærmere undersøkelse av huden viste tegn til forandringer som likner ulike stadier i den embryonale utviklingen av hårenes røtter. De nye hårøttene grodde, gjennomgikk hårets livsyklus og så til slutt ut som resten av musenes pels.

Hvorfor visste vi ikke dette?

Spørsmålet man stiller seg i Nature, er hvorfor ingen har sett dette før.

Allerede for 50 år siden ble det rappportert om funn som kunne tolkes i retning av at hår kan regenereres, både hos mus, kaniner og mennesker. Men disse ble oversett, fordi forskerne ikke klarte å frembringe klare bevis. Ito og co har nå gjenoppdaget disse funnene.

Nature tror svaret er at vi ikke har studert hårlegning på rett måte. Det er ikke vanlig å holde mus med åpne sår, og menneskesår dekkes gjerne til med bandasjer og plaster.

I tillegg var nok Ito og medarbeideres studier bedre gjennomført, rent teknisk, enn studiene fra 50 år tilbake.

Referanse:

Wnt-dependent de novo hair follicle regeneration in adult mouse after wounding. Nature, vol 447, 17. mai 2007.

Powered by Labrador CMS