Det er en mening med mens-humøret

Mange kvinner har sterkere følelse av forventning og belønning i tida før eggløsningen, viser en ny studie. Evolusjonen kan ha ordnet det slik for at kvinner lettere skal pare seg, spekulerer forskerne.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I vekstfasen - eller proliferasjonsfasen - fem til fjorten dager etter menstruasjonsblødningen, vokser egget og mengden av hormonet østrogen i blodet stiger.

I denne fasen før eggløsningen har kvinner større aktivitet i deler av hjernen som styrer med belønning, å fatte beslutninger og bearbeiding av følelser.

Jean-Claude Dreher og kolleger ved National Institute of Mental Health i USA har undersøkt hjerneaktiviteten til kvinner i forskjellige deler av menstruasjonssyklusen.

Kartlegger hjerneaktivitet

De har målt aktiviteten i hjernen ved å måle blodgjennomstrømningen med funksjonell magnetresonans (fMRI).

Under målingene fikk kvinnene spille et spill med løfte om pengepremier. Dermed kunne forskerne måle i hvor stor grad forventningen om å vinne utløste reaksjoner i hjernen.

Hensikt gjennom evolusjonen

"Følelse av belønning kan ha en funksjon i evolusjonen"

Denne følelsesreaksjonen kan ha en hensikt. Evolusjonen kan ha valgt ut disse egenskapene fordi kvinner som er emosjonelle og ønsker belønning har lettere for å formere seg, spekulerer forskerne.

Tidligere eksperimenter har vist at kvinner i vekstfasen før eggløsning også får større utbytte av å ta kokain og amfetamin. I denne fasen kan kvinner derfor ha lettere for å bli avhengige av narkotika.

Ny sammenheng kartlagt

Forskerne har for første gang funnet en sammenheng mellom kjønnshormonet østrogen og dopamin, stoffet som overfører signaler mellom nervecellene og aktiverer belønnings-senteret i hjernen.

Forskerne studerte spesielt to deler av hjernen til kvinnene. Den orbitofrontale hjernebarken har med beslutninger, belønning og bearbeiding av følelser å gjøre, og amygdala reagerer på følelser og lagrer dem.

Resultatene legges fram i en artikkel i det amerikanske tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Lenker

Tidsskriftet PNAS på nett

Powered by Labrador CMS