Mellom teknologi og musikk

Musikkteknologi er et temmelig ferskt fagfelt. 30. september og 1. oktober samles fagfolk fra hele landet på Musikkteknologidagene 2005, for å diskutere form og framtid.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Et nytt fagfelt ser endelig dagens lys. Etter en langvarig og noe smertefull fødsel har musikkteknologi etablert seg som et fullverdig fag, med muligheter både innen utdanning og forskning.

- Musikkteknologi er endelig kommet inn i varmen, og studenter kan ta både Bachelorgrad og Mastergrad innen feltet, forteller Rolf Inge Godøy fra Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo (UiO).

Jan Tro fra Musikkteknologi/akustikk ved NTNU, kan fortelle at lignende tilbud også finnes i Trondheim.

Noe veletablert og samlet fagfelt er det likevel ikke. Det er en av grunnene til at Institutt for musikkvitenskap og NoTAM arrangerer Musikkteknologidagene, en nasjonal konferanse for fagfolk innen feltet.

Vil samle miljøene

- Litt av tanken bak musikkteknologidangene er rett og slett å skape kontakt mellom fagmiljøer, utøvere og næringsliv, sier Aleksander R. Jensenius fra Institutt for Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo.

"Alexander Refsum Jensenius og Maria Fonneløp, improvisasjon for musikkhanske og stemme. Musikkhanskens bevegelser påvirket musikken."

Han er en av initiativtakerne bak arrangementet.

- Ett av målene er å få oversikt over hvem som gjør hva i Norge, og å samle alle som driver med musikkteknologi.

Med et godt overblikk over institusjoner, utøvere og bedrifter blir det også enklere for studenter og forskere å finne fram til steder av spesiell interesse. Musikkteknologi er nemlig et fagfelt med stor bredde og tverrfaglighet.

Tverrfaglig

- Det ligger mellom alt mulig, fra elektronikk og informatikk, via utøving og komposisjon til psykologi og nevrovitenskap, sier Jensenius.

Det er også stort spekter av andre fag som kan støtte opp om en god utdanning innen musikkteknologi, mener Godøy.

- Matematikk, fysikk, informatikk, mediefag og psykologi, bare for å nevne noen.

På samme måte finnes det mange muligheter innen forskning på musikkteknologi. Det jobbes allerede med flere ulike oppgaver her i landet, og norske forskere er også med i internasjonale samarbeidsprosjekter.

Bare framtida kan vise hva for noe spennende som kommer ut av dagene og faget, men i mellomtida kan du jo kose deg med en liten smakebit:

Se og hør utdrag av Marimba Lumina av og med Øyvind Brandtsegg! (Windows Media)

Lenker:

Alexander R. Jensenius’ hjemmeside.
NoTAM

Powered by Labrador CMS