Å kopiere eller ikke å kopiere

Et EU-direktiv som gir plate- og filmbransjen nye juridiske muskler mot digital kopiering skal innpasses i norsk lov. Hvordan påvirker det kopiering av musikk og film til privat bruk?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kulturdepartementet presenterte i et høringsutkast nylig sine forslag til hvordan det såkalte Infosoc-direktivet skal tas inn i norsk lov. Direktivet har et klart budskap: Plate- og filmbransjens anstrengelser for å minske omfanget av kopiering skal gis juridisk beskyttelse.

Innstramming

På et viktig punkt vil Kulturdepartementet foreslå en innstramming. Norsk lov tillater i dag kopiering av åndsverk til privat bruk, og loven skiller ikke mellom kopiering av et lovlig eller ulovlig fremstilt eksemplar. I hvert fall var det tolkningen til Sør-Gudbrandsdal tingrett i en nylig avsagt dom i den såkalte Napster.no-saken. Nedlasting av musikkfiler til privat bruk strider altså ifølge Napster.no-dommen ikke mot loven i dag, selv om det er klart at musikkfilen er blitt gjort tilgjengelig på nettet uten opphavsmannens samtykke.

Dette vil Kulturdepartementet endre på. I høringsutkastet foreslås det at åndsverkloven endres slik at det kreves et såkalt “lovlig kopieringsgrunnlag”. Dersom eksemplaret av verket er gjort tilgjengelig for deg i strid med opphavsmannens enerett, vil du altså ikke lenger ha lov til å kopiere det.

Det gjør nedlasting av musikk og film fra nettet ulovlig (altså hvis eksemplaret en laster ned ikke er klarert med opphavsmannen). Kopiering av lovlige eksemplarer av verk til privat bruk vil fortsatt være tillatt. Men så dukker spørsmålet om kopisperrer opp.

Problematisk sperre

Et viktig og omdiskutert punkt i EU-direktivet er at medlemslandene (og Norge som EØS-land) må sørge for at lovverket beskytter bransjenes tekniske tiltak - som kopisperrer på CDer og DVDer.

CD-sperrene og regioninndelingen av DVDer irriterer mange brukere, som ønsker å kunne kopiere og bruke musikken og filmene de har kjøpt på en mer fleksibel måte. Det inkluderer gjerne å lage kopier til bruk på bærbar mp3-spiller og brenne CDer med favorittsanger. Et annet irritasjonsmoment er begrensninger på hva slags utstyr CDer og DVDer kan spilles av på.

Også her kommer Kulturdepartementet bransjen i møte - men bare delvis. Reglene som foreslås i høringsutkastet vil gi følgende situasjon, hvis de blir vedtatt:

Dersom du kjøper en CD-plate med kopisperre, har du ikke lov til å bryte sperren for å lage en kopi - for eksempel en mp3-fil. Men det skal være tillatt å bryte kopisperrer og DVD-regioninndeling så lenge man bare skal spille av en CD eller DVD (for eksempel på en datamaskin med Linux som operativsystem).

“Det vil altså ikke være forbudt å omgå regionskodede DVD-plater for å muliggjøre fremføring innenfor det private området, og sonefrie DVD-spillere kan således for dette formål fortsatt benyttes for avspilling av plater kodet for en annen sone”, skriver Kulturdepartementet.

Dermed lar departementet det være opp til musikk- og filmbransjen å sørge for teknisk beskyttelse mot kopiering som samtidig tillater avspilling på lovlig utstyr.

Åpne spørsmål

Det virker klart at høringsutkastet ikke akkurat vil stoppe den temmelig opphissede debatten om digital kopiering og kopisperrer. Mange spørsmål blir stående åpne.

Jusprofessor Ole-Andreas Rognstad ved Universitetet i Oslo mener det ikke er opplagt at Infosoc-direktivet faktisk gir anledning til å bryte en kopisperre for å spille av en CD/DVD. Et annet spørsmål er om et forbud mot kopiering av en plate med kopisperre, eller av ulovlig kopierte filer, lar seg håndheve. Skal man ransake hus og beslaglegge PCer for å finne ut om kopiering har forekommet?

- Håndhevelsesproblemet er helt åpenbart. Men et forbud mot kopiering gir jo mulighet til å gå til søksmål, sier Rognstad.

Vederlagsordning

Kulturdepartementet arbeider også med en ny ordning som skal gi vederlag til opphavsmenn som taper penger på privat kopiering av bl.a. musikk og film. Her foreslår departementet to alternative måter å finansiere en vederlagsordning på:

1. En avgift på ulike lagringsmedier som brukes til kopiering - som blanke CD- og DVD-plater. En fellesorganisasjon for rettighetshavere vil stå for innkreving av avgiften.

2. Kompensasjon over statsbudsjettet. Beløpene formidles videre av en forvaltningsorganisasjon.

Eksterne lenker

Kulturdepartementets høringsutkast
Åndsverklovens unntak for privat kopiering i dag
Dommen i Napster.no-saken - fulltekst
Infosoc-direktivet - fulltekst

Powered by Labrador CMS