Mest lest på forskning.no i 2010

Her er 10 saker som fikk dere til å klikke litt ekstra i 2010.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lesertallene på forskning.no øker for hvert år, samtidig som flere av dere besøker oss oftere. Nå er det femti prosent av leserne våre som er innom en eller flere ganger daglig – for å finne nytt om naturvitenskap, samfunn, helse, jordbruk og mye mer.

Men hvilke saker er de aller mest populære?

Arnfinn pakker opp armbåndet Power Balance (Foto: Andreas R. Graven)

1. Alternativ helse

Den artikkelen som ble mest lest i 2010 er Hologram på armen, som handler om journalist Arnfinn Christensens utprøving av armbåndet Power Balance. Kan det virkelig gi bedre energiflyt, eller er det placebo-effekten som setter inn?

2. Dyr - og litt sex

Truede dyrearter er godt stoff, men i den nest mest leste artikkelen i 2010 handler det om utryddelsen av flatlusa, noe ingen vel egentlig sørger over. Årsaken til at flatlusa forsvinner, er intimbarberingen som blir stadig mer vanlig. Saken Intimbarbering utrydder flatlus fikk vi fra våre gode kollegaer ved videnskab.dk i Danmark, som vi samarbeider med om utveksling av artikler.

3. Effektiv trening

Trening er sunt. Det er slått fast i uttallige artikler på forskning.no. Men hvor ofte bør vi trene og hva er den mest effektive treningsmetoden? Dette forskes det mye på. Den tredje mest leste saken Brenne fett, beholde muskler presenterer en norsk studie som viser at kombinasjonen lavkarbodiett og styrketrening kan bidra til å få vekk overflødig fett uten at muskelmasse går tapt.

Utbruddet ved Eyjafjallajökull. Bildet er tatt 27. mars 2010. (Foto: Boaworm/Wikimedia Commons)

4. Bakgrunn: om vulkaner

forskning.no har vært på nett i åtte år. Hver dag publiserer vi i gjennomsnitt åtte artikler. Dermed har vårt arkiv av artikler om all mulig forskning blitt meget omfattende. Vi ser på lesertallene at mange av våre bakgrunnsartikler om ulike temaer blir godt besøkt år etter år.

I fjor var vulkanutbruddet på Island en stor mediesak, og dermed ble også vår syv år gamle bakgrunnsak Hva er en vulkan? søkt opp og lest. Vulkansaken ble den fjerde mest leste saken i 2010.

5. Sove nok, sove riktig

Å sove er godt og nødvendig, men mange sliter med søvnproblemer. Det kan skyldes en for travel hverdag eller søvnforstyrrelser. Men hvis du tror du kan bruke helga til å ta igjen det tapte, viser den femte mest leste artikkelen vår i fjor at det ikke nytter: Søvnskippertak? - Drøm videre

6. Pandemiens etterdønninger

I fjor vinter var svineinfluensaen den store saken for folk flest, helsemyndighetene og forskere. De fleste av oss er ikke så opptatt av H1N1-viruset lenger, men forskere jobber videre med nye vaksiner og bedre beredskap, i tillegg til at de debatterer pandemien som var. I den sjette mest leste artikkelen i 2010 var professor Jan Helge Solbakk sterkt kritisk til norske helsemyndigheter og WHO: Vaksine-troverdighet i grus

7. Klima i multimedia

Med jevne mellomrom lager vi multimediaer som forklarer komplekse fenomener på en enkel måte. Disse er særlig brukt av elever og lærere, men er også nyttig for andre som har behov for kjapp innføring og oppdatering. Den sjuende mest besøkte saken var nettopp en slik multimedia om Drivhuseffekten.

Digital modell av Nanocar 1, den første nanobilen med fire fulleren-hjul. (Bilde: Rice University)

8. Ny teknologi

Ny teknologi er godt stoff, og særlig når det gjelder biler. Mange vil lese om nyvinningene, enten det gjelder drivstoff eller produksjonsmåter. Nanoteknologi er også interessant stoff for mange, hvilke muligheter vil det egentlig gi oss, hvilke bruksmåter finnes?

I sak nummer åtte på lista handler det om både bil og nanoteknologi: en firehjuling som ikke er mer enn to milliondels millimeter lang: Nanobil på nye hjul

9. Hva skjedde?

Det er seks år siden tsunamien veltet over land og ødela liv og eiendom i Sørøst-Asia. Vår multimediajournalist Arnfinn Christensen lagde raskt en animasjon som forklarer hva som egentlig hadde skjedd med jordskorpa der nede i Det indiske havet. Denne saken blir fortsatt lest, og er altså nummer ni på lista over mest besøkte artikler i fjor: Slik oppstår en tsunami (2005)

10. Merkverdige dyr

Søte, rare og nye dyr er godt stoff i alle medier, så også på forskning.no. Våre dyresaker handler om forskning, men vi passer alltid godt på å få med fascinerende og fine bilder. Det gjelder også for sak nummer ti på lista: Menneskefisken lever i 102 år

 

Nå står 2011 for tur, og vi håper å glede dere med like mye nytt og spennende fra forskningens verden i dette nye året.

Et riktig godt nyttår til alle våre lesere!

Powered by Labrador CMS