Annonse

Flytende tre er den nye plast

Plast var en av 1900-tallets største oppfinnelser. Tyske forskere mener flytende tre kan bli den nye, miljøvennlige erstatningen.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Plastikk har vist seg å være ekstremt nyttig i den moderne verden, men har samtidig en rekke negative sider. Plast er ikke biologisk nedbrytbart og er utvunnet av råolje, en ikke-fornybar og svinnende ressurs.

Den lange listen med helseskadelige ingredienser i plast, som tungmetaller og kreftfremkallende stoffer, har økt behovet for å finne en god erstatning til bruk i leker og husholdningsprodukter.

Norbert Eisenreich, seniorforsker ved Fraunhofer-insituttet for kjemisk teknologi (ICT) i Pfinztal i Tyskland hevder forskerteamet hans har funnet opp et stoff som kan erstatte plastikk: arboform – i praksis flytende tre.

Dette utvinnes fra tremasseproduktet lignin, og kan blandes med en rekke andre materialer for å lage et sterkt, giftfritt alternativ til plast.

Celluloseindustrien skiller tre i tre hovedkomponenter – lignin, cellulose og hemicellulose. Lignin er ikke nødvendig for å lage papir. Ideen til flytende tre kom fra følgende åpenbaring: Hvorfor ikke fremkalle et materiale fra avfallsstoffene fra papirproduksjon?

- Det vi har gjort, er å blande lignin med fine naturfibre fra tre, hemp eller lin og naturlige tilsetningsstoffer som voks. Fra dette lager vi plastkorn som kan smeltes og sprøyteformes, forklarer forskningsleder Emilia Regina Inone-Kauffmann i en pressemelding.

Brukt i biler

Flytende tre skal ifølge forskerne kombinere stabiliteten fra tre med plastens evne til å formes.

Sluttresultatet kan ligne på polert tre eller ha en mattere overflate og ligne på plasten brukt i husholdningsprodukter.

Bildeler og andre holdbarhetsprodukter laget av denne bio-plasten eksisterer allerede, men kjemikaliet har ikke vært passende for husholdningsbruk til nå, på grunn av det høye innholdet av svovel som brukes til å skille lignin fra de andre cellefibrene.

De tyske forskerne har klart å redusere svovelinnholdet i arboform med 90 prosent, slik at det er mye tryggere i bruk i hverdagsprodukter.

Forskerne oppdaget også at produktet er lett å resirkulere, og dermed har en klar miljøgevinst:

- For å teste dette, delte vi bio-plastkomponenter opp i små deler og satte dem sammen igjen – til sammen ti ganger. Vi fant ingen forandringer i de materielle egenskapene til bio-plasten, hvilket betyr at den kan gjenvinnes, sier Inone-Kauffmann.

Referanse:

Fraunhofer ICT

 

Powered by Labrador CMS