I hvert fall på papiret. Og bare nesten. Kinesiske forskere har nå kommet med en teori om hvordan du - eller en bebrillet trollmannelev - kan se ut på fienden innefra en usynlighetskappe.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
I august fikk en gruppe amerikanske forskere ved Berkeley i California Harry Potter-fans over hele verden til å juble, med nyheten om at den unge trylleheltens usynlighetskappe ikke var et helt utenkelig plagg i nær framtid.
De amerikanske forskerne hadde i likhet med mange forskere de siste årene, lenge undersøkt muligheten for å lage en usynlighetskappe med egenskaper som kostskolemagikeren Harry Potter bruker når han er i fiendtlig selskap.
De demonstrerte i sommer et såkalt metamateriale som i motsetning til vanlige materialer som spalter, absorberer, reflekterer eller omdanner lyset som treffer overflaten, har evne til å bøye lyset slik at det passerer rundt ”kappen” i stedet for å treffe den.
Problemet var at en perfekt usynlighetskappe gjør at ikke noe lys treffer den, og dermed blir den som av en eller annen grunn vil gjemme seg bort, stående i stummende mørke uten å kunne se ut på hvilke farer som måtte lure utenfor kappen.
Hvis en slags usynlighetskappe for eksempel skulle brukes til å skjule en militær tanks, sier det seg selv at tanksen fort havner på ville veier dersom kappen skygger for hele utsikten.
Det er her de kinesiske forskernes nye teori kommer inn i bildet. Huanyang Chen og kollegene hans ved Shanghai Jiao Tong University i Kina har nemlig kommet opp med en teori om en ”anti-usynlighetskappe” som delvis vil ødelegge effekten av usynlighetskappen, hvis den plasseres på undersiden av usynlighetsstoffet.
Ingen venn å ha med seg i krigen
Anti-usynlighetsmaterialet fungerer i følge vitenskapsmagasinet New Scientist slik at det geleider lyset som har bøyd seg rundt usynlighetskappen tilbake, slik at usynligheteffekten delvis blir borte. Et nytt problem som oppstår her, er at i de øyeblikkene hvor dette anti-usynlighetsmaterialet plasseres inni usynlighetskappen, blir personen inni også synlig. Dermed kan nyvinningen i teorien også bli brukt mot den som skjuler seg i kappen.
Andre forskere i miljøet berømmer de kinesiske forskerne for kreativiteten, men har ikke særlig stor tro på at ”anti-usynlighetskappen” noensinne kommer i produksjon.
- Å få dette til i praksis er en “killer” i metamaterialteknologi. Det er svært vanskelig å lage en usynlighetskappe, og det er dobbelt så vanskelig å lage en anti-usannsynlighetkappe, sier Sebastien Guenneau ved University of Liverpool til New Scientist.
Men hittil har ingen forskere heller klart å skape en fullt fungerende usynlighetskappe.
Du bør derfor ikke ta noen av de magiske plaggene med i elgjaktplanene dine riktig ennå.
Kilde:
Barras, C.: Anti-cloak gives vision to the invisible. The Scientist 3. September 2008