Annonse

Vanvittig mange trekanter

Et tusen år gammelt matematisk problem har nå fått over tre milliarder løsninger.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Et kongruent tall er et tall som kan opptre som arealet av en rettvinklet trekant, der lengden på sidene i trekanten er hele tall eller brøker.(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Det internasjonale forskerteamet brukte en finurlig metode for å multiplisere store tall, og metoden er brukt til å finne hele 3 148 379 694 såkalte kongruente tall. Dette skal være alle de kongruente tallene under én billion, som er tusen milliarder (12 nuller).

- Det som er supert med dette problemet er at det kan forstås av folk som ikke er matematikere, sier Inger Christin Borge, fagreferent i matematikk ved Universitetet i Oslo.

Areal i rettvinklet trekant

Et kongruent tall er et tall som kan opptre som arealet av en rettvinklet trekant, der lengden på sidene i trekanten er hele tall eller brøker.

Den mest berømte rettvinklede trekanten er den hvor sidene er 3, 4 og 5, som oppfyller den pythagoreiske læresetning. Hvis vi regner ut arealet av denne trekanten så får vi 6, og 6 er dermed et kongruent tall.

De første kongruente tallene i rekken er 5, 6, 7, 13, 14, 15, 20 og 21.

Det matematiske problemet med kongruente tall ble først formulert av den persiske matematikeren al-Karaji rundt år 1000.

I 1225 viste matematikeren Fibonacci at 5 og 7 var kongruente tall, men i 1982 hadde man fortsatt ikke funnet alle de kongruente tallene under 1000.

- Mange uløste mysterier igjen

Borge sier at det fortsatt er igjen ganske mange uløste matematiske problemer, men bedre datamaskinkraft gjør at man nå kan regne ut ting man ikke kunne regne ut før.

Datamaskinen forskerne har brukt for å regne ut de kongruente tallene er maskinen Sage ved University of Washington.

Borge forteller at flere av de algoritmene som lages for slike gamle matematiske mysterier kan brukes i kryptologi.

- I ytterste konsekvens har også disse nye tallene forgreninger helt inn i kryptologiens verden, avslutter hun.

Kilde:

Pressemelding fra American Institute of Mathematics

Powered by Labrador CMS