Elsevier trekker støtte til lovforslag

Forlaget Elsevier trekker sin støtte til et kontroversielt amerikansk lovforslag. Forskerne som boikotter forlaget tar snuoperasjonen som en suksess, men forlaget nekter for at underskriftskampanjen var utslagsgivende.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere tusen forskere – hovedsakelig matematikere og biologer – har skrevet under på en boikott av forlagsgiganten Elsevier. Boikotten kommer som følge av at forlaget krever høye priser for sine tidsskrifter, og på grunn av støtten til flere kontroversielle lovforslag i USA.

Nå har Elsevier snudd, i hvert fall på ett punkt: 

I en pressemelding publisert mandag skriver forlaget at de nå har trukket støtten til lovforslaget Research Works Act, som ville hindre forskere i å publisere forskningen sin i gratisarkiver.

Elseviers logo (Bilde: Elsevier)

– Jeg ser dette som en seier vunnet fordi folk har blitt oppmerksomme på problemet, og fordi de har støttet kampanjen, uttaler Tyler Neylon, matematikeren bak kampanjens nettside The Cost of Knowledge, til The Cronicle of Higher Education.

Men kampen mellom forsker og forlag er ikke over ennå:

Elsevier saksøker sine egne abonnenter i Sveits, og boikottens opphavsmann, matematikeren Timothy Gowers, skriver på sin blogg at han ikke er fornøyd før forlagsbransjen gjør mer grunnleggende endringer i sin praksis.

Har lyttet til kritikere innenfor systemet

I skrivende stund er det over 7600 signaturer på The Cost of Knowledge.

Forlaget selv, gjennom direktør for universell tilgang Alicia Wise, nekter imidlertid for at det er boikotten som gjorde forskjellen:

Wise uttaler til Chronicle of Higher Education at det er forskerne som ikke har skrevet under på boikotten som har uttrykt bekymring for forlagets støtte til Research Works Act – altså de som fortsatt publiserer, redigerer og fagfellevurderer artikler for Elseviers tidsskrifter.

– Det er de stemmene vi har lyttet til, sier Wise.

Lovforslagets hovedsponsorer i Kongressen, demokraten Carolyn Maloney og republikaneren Darrell Issa, trakk forslaget bare noen få timer etter at Elsevier offentliggjorde sin avgjørelse.

Saksøker egen kunde

Uansett om det er boikotten som har gjort en forskjell eller ikke, er det fortsatt ondt blod mellom forskerne og forlaget.

I Sveits er et søksmål i gang, der Elsevier, Springer – et av de andre store vitenskapelige forlagene – og et mindre forlag, Thieme, anklager et instituttbibliotek i Zürich for å bryte opphavsrettsavtalen biblioteket har inngått med forlagene.

Biblioteket ETH-Bibliothek gir nemlig sine brukere tilgang til artikler fra Elseviers og Springers tidsskrifter for en lavere sum enn det forlagene krever når forbrukeren kjøper tilgang fra forlaget via nettet.

Der koster tilgang til én artikkel typisk rundt 30 dollar, eller litt over 160 kroner.

Biblioteksdirektøren for ETH-Bibliothek, Wolfram Neubauer, har publisert et offentlig svar på søksmålet der han blant annet skriver at bibliotekets praksis er innenfor sveitsisk opphavsrettslovgivning.

Han mener dessuten praksisen mer grunnleggende sett støtter opp om målet om fri og tilgjengelig vitenskap for alle.

Ønsker paradigmeskifte

Timothy Gowers (Foto: AllenS/Wikimedia Creative Commons)

Timothy Gowers, Fields-medaljevinneren som startet boikotten gjennom et innlegg på sin blogg, skrev i etterkant av Elseviers kunngjøring mandag at tilbaketrekningen ser ut til å være ”et ganske direkte resultat av boikotten”.

Hovedproblemet, slik han ser det, er imidlertid for stort til at det å trekke tilbake støtte til ett enkelt lovforslag kan løse det:

– Det var mer eller mindre garantert at jeg ikke kom til å bli fornøyd med det [Elsevier] hadde å si, siden mitt syn er at hele systemet for kommersiell publisering av akademiske artikler trenger å byttes ut. Elsevier på sin side argumenterer nesten garantert med utgangspunkt i det nåværende systemet, skriver Gowers.

– Når et paradigmeskift skjer, forventer man ikke at hovedaktørene skal forbli de samme.

Kilder:

Elsevier: ELSEVIER WITHDRAWS SUPPORT FOR THE RESEARCH WORKS ACT (pressemelding, publisert 27. februar 2012)

The Cronicle of Higher Times: Legislation to Bar Public-Access Requirement on Federal Research Is Dead (publisert 27. februar 2012)

Gowers’s Weblog: Elsevier’s open letter point by point, and some further arguments (publisert 26. februar 2012)

Wolfram Neubauer: A thorn in the side for science publishers

Powered by Labrador CMS