Rått eple, rå isbergsalat og mynteblader reduserte konsentrasjonen av det flyktige stoffet diallyl disulfid med mer enn 50 prosent sammenlignet med kontrollgruppen. (Foto: Marekusz / Shutterstock / NTB scanpix)

Forskere kan ha funnet kur mot hvitløksånde

Og det er noe de fleste har god tilgang på.

Hvitløk er grønnsaken som blir elsket av noen og hatet av andre. Men de fleste er enige om at ånden man får etter å ha spist den lille hvite løken er alt annet enn velduftende.

Hvitløksånden kan faktisk vare opp mot et døgn. Dette skyldes både matrester i munnen, stoffer som dunster opp fra magen og at stoffer fra hvitløken følger blodbanen ned til lungene og pustes ut igjen opp til 24 timer etter inntak.

Men hvitløk har mange helsebringende egenskaper også.

Nå har forskere funnet en mulig løsning på det illeluktende problemet. Rå epler, isbergsalat og mynteblader virker nemlig å gjøre susen.

Flyktige stoffer i hvitløk gir dårlig ånde

Det finnes mange ulike stoffer i en hvitløk, blant annet ulike typer disulfider. Slike stoffer kalles flyktige stoffer og fordamper lett. Det er disse stoffene som skaper den dårlige ånden, og man har klart å identifisere minst fire stoffer som er ansvarlige for hvitløksånden.

Forskerne ved Universitetet i Ohio, USA, ga studiedeltagerne tre gram med rå hvitløksfedd som de skulle tygge på i 25 sekunder. Nivået av de ulike flyktige stoffene ble målt gjennom en spesiell form for massespektrometri, der deltagerne blåste inn i et lite rør mens de tygde hvitløken.

Deretter fikk deltagerne ulike matvarer som de skulle tygge på i 20 sekunder. Deltagerne skulle enten spise rå epler, eplejuice, varmebehandlet eple, rå eller oppvarmet salat, rå mynteblader eller juice laget av mynteblader, eller grønn te. En gruppe fikk vann og fungerte som en kontrollgruppe. Mens de tygde på matvarene skulle de puste inn gjennom nesen og ut gjennom munnen og inn i målerøret. Målingene fortsatte i 60 minutter. 

Tidligere forskning har vist at organiske syrer kalt fenoler, kan ødelegge flyktige stoffer slik som dem vi finner i hvitløk. Forskerne undersøkte derfor også nivået av fenoler i alle de ulike matvarene.

Epler, mynte og salat kan hjelpe

Forskerne fant ut at alle matvarene bortsett fra grønn te førte til en reduksjon av en eller flere av de flyktige stoffene i hvitløksånden, sammenlignet med vann.

Rått eple, rå isbergsalat og mynteblader reduserte konsentrasjonen av det flyktige stoffet diallyl disulfid med mer enn 50 prosent sammenlignet med kontrollgruppen, i løpet av den første halvtimen. Disse matvarene hadde også lignende effekter på de alle de andre flyktige stoffene i hvitløksånden.

Epler, isbergsalat og mynte har også et høyt innhold av fenoler. Forskerne tror at matvarene kan redusere den dårlige ånden ved at fenoler og ulike enzymer som finnes i matvarene virker i kombinasjon på de illeluktende, flyktige stoffene. 

Eple- og myntejuice hadde også gode effekter på disse stoffene, men var ikke like effektive som rått eple, rå isbergsalat og friske mynteblader. Også de varmebehandlede matvarene viste en reduserende effekt på de flyktige stoffene.

Det kan altså tyde på at mange ulike matvarer og tilberedningsmetoder kan redusere den ubehagelige lukten av hvitløk. Dersom du skal på date og vet at hvitløk er å finne i mange av rettene, kan det kanskje være lurt å legge et eple i vesken. Eller kanskje noen salatblader på innerlomma?

Det kan hende. Men det er også flere svakheter ved denne studien, som gjør at man kanskje skal ta resultatene med en klype salt. 

Bare et nytt kjerringråd? 

Forfatterne oppgir for eksempel ikke antallet deltagere i studien. Dette kan kanskje tyde på at det ikke var særlig mange med i forsøket. Ved et lavt deltagerantall, og hvis de deltagerne som faktisk er med ikke er valgt ut tilfeldig, er det stor sannsynlighet for at resultatene er tilfeldige. Kanskje kan disse resultatene bare føye seg inn i rekken av kjerringråd. 

Forskerne målte hvitløksånde gjennom objektive målinger av flyktige stoffer i ånden til deltagerne. Det kunne også vært interessant å fått levende mennesker til å sniffe på deltagernes ånde. Kanskje det er mer som spiller inn på ånden enn kun disse stoffene? Det kunne også vært interessant å luktet på ånden etter at deltagerne hadde spist en rett med hvitløk og ikke bare rå hvitløk. Kanskje er det også andre ingredienser i maten som påvirker hvitløksånden? 

Og selv om stoffene førte til en signifikant reduksjon av de flyktige stoffene, hadde det egentlig noe å si for forbedringen av det vi kjenner som hvitløksånde?

Referanse: 

Rita Mirondo and Sheryl Barringer: Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. Journal of Food Science. 20. september 2016. 

Powered by Labrador CMS