Urtemelk vil neppe gjøre oss sunnere

En forsker har utviklet en kumelk som inneholder dobbelt så mye omega 3-fettsyrer som vanlig melk. Helseeffekten vil nok likevel være liten.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

På slutten av 90-tallet fant sveitsiske forskere ut at kuenes melk inneholdt mer omega 3 når de hadde gresset i fjellet om sommeren. De mente det var på grunn av den store mengden urter, og det er denne erfaringen den danske studien bygger på. (Foto: Jan Håkan Dahlström, Bildhuset TT)

Økologiske melkeprodusenter har deltatt i et forsøk som gikk ut på å øke mengden omega 3-fettsyrer i melk ved å fôre kuene med bestemte urter i stedet for vanlig gress.

Forsøket ble utført av doktorgradsstudent Maibritt Bonefeld Petersen fra Institut for Husdyrvidenskab ved Aarhus universitet, i samarbeid med Agrotech og Thise Mejeri.

Hun klarte å fordoble melkens omega 3-innhold, sammenlignet med vanlig melk. I forhold til annen økologisk melk steg mengden med 10–17 prosent.

Ikke noen stor gevinst

Lotte Lauritzen, førsteamanuensis ved Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet, tror ikke urtemelken vil være noen stor gevinst for folkehelsen.

– Vi får bare 4–12 prosent av omega 3-fettet fra melkeprodukter. Det er ikke så mye omega 3 i melk. Derfor vil en fordobling ha en begrenset effekt, sier hun.

Fisk er bedre

Økningen i omega 3-innholdet bestod primært av såkalt a-linolensyre, som finnes i planter. Lauritzen påpeker at den ikke har store helsemessige gevinstene.

– Den omega 3-typen vi har i kroppen vår, og som er innebygget i hjernen vår, finnes derimot i fisk. Det er den som reduserer risikoen for hjerte- og karsykdommer for eksempel, sier hun.

Hun forklarer at enzymer i kroppen konverterer plantenes a-linolensyre til de langkjedede fettsyrene vi trenger. Problemet er at konverteringen ikke er spesielt effektiv.

Mange a-linolensyrer blir til noen få langkjedede fettsyrer. Derfor kreves store mengder a-linolensyrer for å oppnå den samme effekten.

– Man må trolig få i seg ti ganger så mange omega 3-fettsyrer fra planter for å oppnå samme effekt som hvis man fikk dem fra fisk.

Et lite skritt på veien

Doktorgradsstudent Maibritt Bonefeld Petersen innrømmer at den nye melken ikke vil utgjøre noen enorm forskjell.

– En liten forbedring er fortsatt en forbedring. Poenget er at vi har gjort økologisk melk enda sunnere. Det er et lite skritt på veien mot at vi får dekket behovet vårt for omega 3, sier hun.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS