Forsøk med muffins viser at palmeolje øker risikoen for type 2-diabetes.
BoChristensenjournalist, videnskab.dk
Publisert
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Høyt inntak av mettet fett, som særlig finnes i animalske produkter som melk og rødt kjøtt, har siden 1970-tallet blitt utnevnt til den store syndebukken bak den høye forekomsten av hjerte- og karsykdommer i Vesten. Også i den hyppig brukte palmeoljen, er det mye mettet fett.
En svensk undersøkelse viser at typen fett man inntar, er avgjørende for hvordan overskuddsenergi lagres, og om man bygger opp muskler.
– De fleste av oss har et lite kalorioverskudd i løpet av dagen, og det skaper en økt vekt gjennom livet. Undersøkelsen viser at hvis kalorioverskuddet kommer fra mettet fett i stedet for flerumettet fett, så lagrer fettet seg på en slik måte at det øker risikoen for type 2-diabetes, sier Jørn Dyerberg, professor emeritus ved Institut for Human Ernæring ved Københavns Universitet.
Han har ikke vært med på å utføre denne undersøkelsen, men forsker selv på fettstoffers betydning for helsen.
– Spis mindre mettet fett
Undersøkelsen er et brikke i et større puslespill om næringsstoffer, mener Marianne Uhre Jakobsen, førsteamanuensis ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.
Hun har heller ikke vært med på å utføre undersøkelsen, men har vært en del av den evidensgruppen som har gjennomgått forskningen bak de offisielle kostholdsrådene.
– Det samlede vitenskapelige bildet peker på at vi bør spise mindre mettet fett enn de fleste av oss gjør, men det er vanskelig å si hva det bør erstattes med, og hvilke typer matvarer man bør unngå, sier Jakobsen.
Solsikkeolje bygger muskelmasse
Forskergruppen fra Uppsala Universitet og Stockholm Universitet fikk 39 friske kvinner og menn med normal vekt til å innta 750 kalorier ekstra per dag i 7 uker. De ekstra kaloriene kom i form av muffins, tilsatt enten
palmeolje, som er rik på mettet fett, eller
solsikkeolje, som er rik på det flerumettede fettstoffet omega 6.
Undersøkelsen var en såkalt dobbeltblindet, randomisert studie, hvor deltakerne ble delt opp i to grupper og fikk tildelt den ene eller andre type muffin tilfeldig. Verken forskere eller forsøksdeltakere visste hvilken type den enkelte deltakeren hadde fått før undersøkelsen var slutt.
Selv om begge gruppene la på seg etter de syv ukene, viste en MRi-skanning av deltakerne at gruppen som spiste muffins med mettet fett, økte mengden fett i leveren og i bukhulen dobbelt så mye som den andre gruppen.
Samtidig viste en genundersøkelse at de fikk et endret genuttrykk, slik at kroppene deres
var mer tilbøyelige til å lagre fett omkring tarmene og
hadde dårligere insulinrespons enn før de startet på undersøkelsen.
Omega 6-gruppen fikk tre ganger mer muskelmasse enn palmeolje-gruppen.
Annonse
De som fikk omega 6 lagret mindre fett og ble flinkere til å forbrenne sukkerstoffer.
Typen fettlagring er avgjørende
– Fettlagring i lever og omkring tarmene, og dårligere insulinrespons, er forbundet med økt risiko for en rekke livsstilssykdommer, slik som type 2-diabetes, konstaterer Jørn Dyerberg.
– Økt muskelmasse forebygger sykdommen. Denne undersøkelsen tyder derfor på at man bør bytte ut mettet fett med omega 6-fett fra solsikkeolje. I hvert fall når man ser risiko for å utvikle type 2-diabetes. Bildet kan være annerledes for hjerte/kar-sykdommer.
For et halvt år siden var Jørn Dyerberg selv medforfatter på en artikkel som tydet på at det å skifte ut mettet fett med omega 6 økte risikoen for hjerte/kar-sykdommer.
Forskningen er uklar
– Man kan si at forskningen på dette feltet er veldig uklar. Det er veldig vanskelig å si om hva som er sunt, sier Dyerberg.
I den svenske undersøkelsen ser man på oljer – og ikke de isolerte fettstoffene. Det bidrar til at man ikke kan konkludere noe endelig, mener Marianne Uhre Jakobsen.
– Det er viktig å understreke at undersøkelsen ser palmeolje og solsikkeolje – ikke på mettet fett og flerumettet fett alene. Man kan ikke utelukke at effektene skyldes andre kostkomponenter i oljen, sier Jakobsen.
– Det kreves mer forskning før man kan trekke konklusjoner, sier hun.
Kilden til fettstoffer er viktig
Annonse
– Det finnes mange typer mettet fett og mange typer umettet fett, alt avhengig av den maten man spiser, sier Jørn Dyerberg.
Tidligere forskning har pekt på at de forskjellige typene mettet og umettet fett, fra forskjellige matvare, har forskjellige helsemessige egenskaper. Det er altså vanskelig å si, ut fra denne undersøkelsen, om man vil oppleve de samme konsekvensene hvis man får i seg mettet fett fra for eksempel kjøtt i stedet for palmeolje.
– Folk spiser jo matvarer, ikke fettsyrer. Derfor trenger vi forskning på forskjellige matvaner og inntak av bestemte matvarer i forhold til forekomsten av diverse livsstilssykdommer, sier Marianne Uhre Jakobsen.
Diskusjonen er ikke over
Diskusjonen om de skadelige virkningene ved et høyt inntak av mettet fett er altså ikke endelig over med denne undersøkelsen.
– Forskerne bak undersøkelsen har gjort noe som er svært vanskelig, nemlig å sikre at effektene de måler, kommer fra det deltakerne får i seg, og ikke fra noe de har tatt vekk, som når man skifter ut en matvare med en annen, sier Jørn Dyerberg.
– Optimalt sett burde undersøkelsen vært utført på eldre, overvektige mennesker som faktisk har stor risiko for å utvikle type 2-diabetes. Samtidig tror jeg resultatet vil være noenlunde det samme uansett.