Annonse

Hvilken mat gjør deg fortest mett?

Betyr matens konsistens noe for hvor mett du blir? Det skal forskere finne ut av.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva er best konsistens? Pudding, juice eller kjeks? (Foto: Colourbox)

Blir du mest mett av å spise flytende eller fast føde?

Det skal danske og norske forskere finne ut av i et nytt prosjekt.

De skal undersøke hvordan man kan påvirke metthetsfølelsen gjennom mat med ulik konsistens.

Forskerne vet at matens struktur har stor betydning for fordøyelsen, følelsen av metthet og opptaket av energi, men de mangler kunnskap om nøyaktig hvordan dette henger sammen.

– Det er noen indikasjoner på at fast føde gir bedre metthetsfølelse. Det vi vil vite mer om, forteller Richard Ipsen, som er professor ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Verktøykasse av mat

I første del av prosjektet vil forskerne utvikle en rekke modell-matvarer, som alle inneholder de samme mengdene protein, karbohydrater og fett.

Ved å bruke forskjellige produksjonsmetoder vil de utvikle matvarer med samme innhold, men med svært forskjellig struktur og konsistens. Det kan blant annet være ulik varmebehandling av proteiner, som påvirker hvordan maten blir brutt ned i kroppen.

– På den måten vil vi lage en slags verktøykasse med forskjellige matvarer som har samme næringsstoffer og samme mengde energi, men som har ulik struktur. Det vil være alt mellom flytende og fast føde, forklarer Ipsen.

Konsistensen vil variere mellom saft og juice, via noe som minner om pudding og yoghurt, til noe som ligner kjeks.

Avslører metthet

Forskere vil deretter teste hvordan de forskjellige strukturene påvirker metthetsfølelsen og energiopptaket. Først skal maten testes på mus, deretter vil noe av den bli prøvd ut på mennesker.

Forskerne vil se på testpersonenes egne vurderinger, sammen med blodprøver for sjekke kroppens hormonrespons.

Dessuten vil de undersøke om den samme mengden energi blir tatt opp, og om det påvirker metthetsfølelsen.

– Man kan forestille seg at næringsstoffer i flytende mat blir tatt opp raskere og mer effektivt, men at fast føde metter mest, sier Richard Ipsen.

Ny mat gir nytt håp

Håpet er at resultatene fra prosjektet skal brukes til å utvikle mat som kan hjelpe med å styre folks metthetsfølelse.

– Vi vil gjerne forstå og styre metthetsfølelsen bedre – både hos folk som spiser for mye og folk som spiser for lite, forteller Ipsen.

Resultatene kan også komme til hjelp for eldre mennesker som ofte har problemer med å få i seg nok næring.

Prosjektet starter sommeren 2014 og varer i fem år. Blant deltakerne finner vi både ernæringseksperter, biologer, kjemikere og fysikere. Finansieringen kommer fra Det Strategiske Forskningsråd i Danmark.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS