Annonse

- Rødkløver lindrer plager i overgangsalderen

Kvinner som drikker ekstrakt av rødkløver, får færre hetetokter og hormonelle svingninger og mindre beinskjørhet, forteller danske forskere.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rødkløver (Trifolium pratense) er en plante som er utbredt på enger, skrenter og beitemarker. Sauer og andre husdyr kan få fertilitetsforstyrrelser hvis de gresser lenge på rødkløvermark. Det skyldes innholdet av fytoøstrogener, isoflavoner, som kan virke som erstatning for dyrets eget østrogen, estradiol. (Foto: Colourbox)

Fakta:

75 prosent av alle kvinner får plager på grunn av overgangsalder. Problemene skyldes at kvinnens produksjon av særlig østrogen faller. Plagene varierer fra person til person. Og det er også stor forskjell på når de starter. For noen kvinner begynner det omkring 45-årsalderen, for andre først når de er 55 eller 60.

 

Fakta:

75 prosent av alle medisiner stammer opprinnelig fra planter. Et eksempel er Metformin, der virkestoffet kommer fra planten geitvikke. Fortsatt er det bare noen få planter som er undersøkt for bioaktive komponenter.

Fakta:

Forskerne målte nivået av hormonet FSH hos kvinnene i studien. Det viste nøyaktig hvor langt inne i overgangsalderen de var kommet. Dermed kunne forskerne regne ut om antallet hetetokter ville endre seg uten behandlingen med kløverekstraktet.

Overgangsalderen kan være en stor belastning:

Overgangsalderen gir betydelige plager for mange kvinner, blant annet 10–20 hetetokter hver dag, hodepine, beinskjørhet og dårlig søvn.

Dette skyldes at produksjonen av særlig østrogen faller. Tidligere var det vanlig å behandle kvinnen med humant østrogen, men dette bare utsatte plagene.

Siden hormonbehandlingene også har vist seg å øke risikoen for kreft og hjerte/kar-sykdommer, har man stort sett sluttet med denne behandlingen. De fleste kvinnene får i dag ingen hjelp.

Mange av de plagene kvinner i overgangsalderen opplever, kan dempes med ekstrakt av den vanlige planten rødkløver. Det viser en ny studie som er gjennomført av en gruppe forskere fra Aarhus universitet.

– De kvinnene som fikk ekstraktet, fikk redusert antallet hetetokter med en tredjedel. Og hetetoktene var langt mindre intense, så de fikk sove mye bedre om natten. De fikk også stabilisert hormonnivået og var ikke like plaget av beinskjørhet, rapporterer Per Bendix Jeppesen, som har ledet studien. Han er førsteamanuensis ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitetshospital.

Ingen farlige bivirkninger

Målingene viste at:

  • kvinnenes hetetokter ble redusert med 32 prosent
  • de gjenværende hetetoktene ble mildere
  • beinskjørheten ble redusert
  • kvinnens østrogen var i bedre balanse.

Kvinner i overgangsalderen blir noen ganger behandlet med humant østrogen, men det kan i perioder gi bivirkninger som feber og influensasymptomer. Det eneste problemet med rødkløverekstraktet ser ut til å være den vonde smaken.

Bonde tipset forskere

Forskerne fikk ideen til studien da de i 2010 ble ringt opp av en dansk bonde, Michael Mohr Jensen, som utviklet kosttilskudd.

Jensen har hatt et samarbeid med Rikke Goerlich, som er urtebehandler (phytoterapeut), og ville utvikle et naturlig alternativ til østrogen. Et av disse kosttilskuddene var rødkløver, som er rikt på østrogenlignende stoffer, kalt «fytoøstrogener», også kjent som «isoflavoner».

Jensen oppfordret Per Bendix Jeppesen til å undersøke om et slikt ekstrakt kunne hjelpe kvinner i overgangsalderen.

Mye østrogen i rødkløver

Jeppesen og kollegene hans valgte å følge oppfordringen.

En rekke små observasjonsstudier hadde nemlig indikert at daglig inntak av fytoøstrogener dempet problemene uten å gi bivirkninger. Det var rødkløveren som hadde mest av disse stoffene.

Forskerne ba bonden videreutvikle rødkløverekstraktet sitt slik at det ble lettere for mage/tarm-kanalen å ta opp de virksomme stoffene.

I 2011 startet utviklingen. Ekstraktet er tilført melkesyrebakterier ved hjelp av en helt ny teknikk, noe som gjør at de bioaktive forbindelsene lettere tas opp.

Randomisert forsøk

Jeppesen og kollegene hans gikk i gang med å rekruttere kvinner til studien. Det sporet opp 60 kvinner som var hardt rammet av overgangsalderen.

Ved loddtrekning ble kvinnene delt opp i to grupper. Den ene fikk rødkløverdrikken, mens den andre fikk en juksedrikk. Kvinnene skulle drikke 75 ml to ganger daglig i tre måneder.

Kvinnene ble utstyrt med en ny type sensor rundt håndleddene, slik at antallet hetetokter kunne måles før og etter behandlingen.

Ekstraktets effekt på skjelettet ble kartlagt via skanninger av rygg og hofter, som typisk blir rammet av beinskjørhet under overgangsalderen.

Skaper mer forskning

De nye resultatene er så lovende at Per Bendix Jeppesen og kollegene hans nå planlegger en større studie basert på flere kvinner som følges over lenger tid. Håpet er å utvikle en behandling som fører til at skjelettet blir styrket.

Forskerne er også i gang med å skrive en artikkel som vil bli sendt til fagfellevurdering med henblikk på publisering i et vitenskapelig tidsskrift.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS