- Fruktose verre enn tilsatt sukker

Vanlig sukker erstattes med fruktose i mange produkter, men det er ikke sunnere med mindre du er ekstremt aktiv, ifølge ernæringsfysiolog.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"" (Foto: Colourbox)

- Sukkersuget eksisterer i oss alle, fra barn til gammel i alle raser og kulturer. Det søte appellerer til oss, og derfor tilsettes sukker i matvarene våre, sa Mette Morken nylig i sitt foredrag på temadagen Tilsetningsstoffer i fokus.

Vi spiser mindre sukker nå enn det vi gjorde i år 2000, men matvarene våre inneholder fortsatt mye sukker eller sukkererstatninger.

Særlig godteri og brus innheholder sukkererstatningen fruktose, som kan forstyrre kroppens omsetning av næringsstoffer.

Fruktosens bitre bakside

Det vanlige sukkeret vi finner på kjøkkenet er sukrose, en kjemisk forbindelse av glukose og fruktose. De færreste av oss bruker ren glukose, eller druesukker, i hverdagen.

Men fruktosen har inntatt dagligvarebutikkene, og i flere produkter erstattes sukrose med fruktose.

Ifølge matvareguiden.no er det produkter som brus, fruktjuice, tørket frukt, godteri og kjeks, frossede matvarer, ferdigretter og barnemat for de yngste som oftest inneholder fruktose. 

- For mye bruk av fruktose som søtningsstoff kan føre til metabolske forandringer, sier Morken. 

Metabolske forandringer, eller stoffskifteforstyrrelser, er forstyrrelser av kroppens omsetning av næringsstoffer, og kan føre til økt urinsyreproduksjon og høyt blodtrykk.

- Det vanlige sukkeret er et bedre alternativ enn fruktose som sukkererstatning, sier Morken.

Høyt blodtrykk er en av risikofaktorene for hjerteinfarkt, hjerneslag, hjertesvikt, nyresvikt, og type 2 diabetes.

Det Morken forteller om fruktose støttes opp av amerikansk forskning som forskning.no skrev om tidligere i år. 

Sender ikke metthetssignal

Mette Morken, klinisk ernæringsfysiolog ved Universitetssykehuset i Bergen. (Foto: Gita Simonsen/forskning.no)

Ren fruktose produserer, i likhet med sukker, også energi, men det produserer ikke insulin. Dermed sender ikke inntaket av fruktose metthetssignaler til hjernen, slik druesukker gjør.

Det kan øke risikoen for å legge på seg, advarer Morken.

- Kroppsvekten vil øke når energi inn er større enn forbruk, og det vil ofte skje ved inntak av fruktose.

- Fruktose undertrykker appetitten dårligere enn hva glukose gjør. Dessuten kan fruktose føre til fettavleiring i andre vev som muskelfibre eller leverceller, sier Morken.

Kan være bra ved mye trening

Undersøkelser av fruktosebaserte drikkevarer, som treningsdrikker og brus, viser at fruktosen kan være bra for folk som er ekstremt aktive.

Da vil energiforbruket kompensere for forbruket.

Hvis man bare trener moderat, kompenserer man ofte ikke nok til å forbruke fruktosen, ifølge ernæringsfysiologen.

Sunnere med fruktose i naturlig form

Fruktose finnes ikke bare i butikkhyllene i ferdige produkter og i pulverform, men også i naturen. Vi finner det i honning, frukt og grønnsaker.

Når vi spiser fruktose i sin  opprinnelig form, i motsetning til når vi for eksempel spiser det i sukkererstatning, får vi ikke de negative virkningene, ifølge Morken.

- Det synes som om fruktose i frukt og honning ikke har samme skadelige effekt på kroppen, noe som kan skyldes innholdet av antioksidanter i disse matvarene. Vi skal derfor ikke være redde for å spise frukt, sier forskeren.

Frukt inneholder ingredienser som kan blokkere de negative effektene som fruktose gir, sier hun.

Hun anbefaler å spise frukt for å dempe sukkersuget.

Hvis man først skal unne seg søtsaker, anbefaler Morken maksimalt 30 gram tilsatt fruktose om dagen. Det tilsvarer omtrent en halv pose karameller eller en liten flaske brus.

Anbefaler kunstig søtstoff istedet

Av tilsatt søtsmak er de ikke-energigivende, kunstige søtningsstoffene best, mener hun. Dette er søtningsstoffer som aspartam og sakkarin.

- Kunstige søtningsstoffer som del av det totale energiinntaket fører ikke til overvekt.

Slike søtningsstoffer kan søtsette 30-300 ganger sterkere enn vanlig sukker, men avgir svært lite eller ingen energi til produktet og inneholder så godt som ingen kalorier. Man kan dermed bruke mye mindre av slike søtningsstoffer sammenlignet med sukker. 

De energigivende kunstige søtningsstoffene bør man derimot holde seg unna, mener Morken. Dette er stoffer som sorbitol og mannitol. Disse kan være mindre søte enn vanlig sukker, og derfor må man bruke mer av det, dessuten inneholder de like mye kalorier som vanlig sukker.

Powered by Labrador CMS