Annonse

Måltidsverter vekker appetitten hos pasienter

Det kan være vanskelig å få syke mennesker til å spise, men det hjelper å ansette noen ved sykehuset som finner ut hva pasientene har lyst på.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Småspiste pasienter sier at de ikke er sultne. Men når de får tilbudt konkrete retter, eller en såkalt måltidsvert spør hva de helst vil ha, kan man likevel få dem til at spise noe. (Foto: Colourbox)

Appetitten svikter hos mange av oss når vi blir syke. Og om lag en tredel av landets sykehuspasienter er underernærte eller i fare for å bli det når de blir lagt inn.

I et nytt forskningsprosjekt har man klart å få pasientene til å spise mer. Fem ernæringsassistenter på Herlev Hospital i Danmark fikk i åtte uker i 2011 nye arbeidsoppgaver og en ny tittel. De skulle være måltidsverter for pasientene.

– Jobben deres var å få pasientene til å spise og finne ut hva de ville ha. Om det var noe spesielt de kunne ha lyst til å spise, sier forsker Lise Søgaard Slot Lund.

Hun arbeider ved Profesjonshøgskolen Metropol i København og har gjennomført forskningsprosjektet i samarbeid med Herlev Hospital i samme by.

Fikk mer lyst på mat

Problemet på sykehusene er at det er for lite personale til å ta seg skikkelig av pasientenes måltider, og derfor er det ofte tilfeldig hva de får.

– Måltidsvertene har vært overrasket over hvor ofte det bare ble stilt mat foran pasientene, uten at sykepleierne spurte hva de hadde lyst på, sier Lund.

Prosjektet gjorde at:

  • pasientene spiste mer mat
  • det ble kastet mindre mat
  • mindre mat ble bestilt fra kjøkkenet

Forskeren har utført 32 kvalitative intervjuer med måltidsverter, sykepleiere, hjelpepleiere, annet personale og enkelte pasienter. Intervjuene er foretatt før, under og etter forsøket.

Fornøyde ansatte

Undersøkelsen viser ifølge forskeren at både måltidsverter og det helsefaglige personalet var fornøyd med ordningen. Sykepleiere og hjelpepleiere kunne gå hjem med bedre samvittighet, og måltidsvertene følte at arbeidet ga mening.

Samtidig har prosjektet økt samarbeidet mellom det kostfaglige personalet og det andre personalet på sykehusavdelingene, og det har vært med på å skape de gode resultatene.

– Måltidsvertene vet, i motsetning til sykepleierne, hva som finnes på kjøkkenet, og hva kjøkkenet har mulighet til å lage, forteller Lund.

Region Hovedstaden i København skal nå vurdere om ordningen skal innføres på alle regionens sykehus. Beslutningen blir tatt senere i august.

Les mer:

Prosjekt måltidsverter

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS