Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Salt er noe vi trenger, men det fører også til helseproblemer fordi vi spiser for mye av det.
Forskere fra det amerikanske forskningsinstituttet Monell center har gjort funn som viser at salt mat tidlig i livet kan gi økt saltinntak også senere i livet.
De undersøkte saltpreferansen hos 61 amerikanske barn.
Forskerne ville se om de barna som har spist stivelsesholdig mat, som ofte inneholder mye salt, ved seks måneders alder liker salt bedre enn barn som får slik mat senere.
Eksempler på slik mat kan være frokostblandinger, brød og kjeks.
Drakk ekstremt salt vann
Foreldrene svarte ja eller nei på et spørreskjema over hvilke matsorter barnet deres hadde fått da barna var seks måneder gamle.
26 av barna, altså nesten halvparten av barna i studien, hadde fått stivelsesholdig mat.
Testen gikk så ut på at spedbarna fikk servert tre ulike flasker, og fikk ha hver av flaskene i to minutter.
En av flaskene inneholdt rent vann mens den andre flasken inneholdt en moderat saltløsning i vann. I den tredje flasken fikk barna en saltløsning med så mye salt at en voksen person ville synes den var ekstremt salt.
Det viste seg at de 26 barna som hadde fått stivelsesholdig mat hjemme valgte å drikke saltløsningene fremfor det rene vannet. De drakk til og med heller den ekstremt salte varianten enn det rene vannet.
Barna som ikke hadde fått smake stivelsesholdig mat enda hadde en annen reaksjon.
Noen av dem hadde ingen preferanse, og drakk like mye av alle flaskene, mens resten nektet å drikke av de saltholdige drikkene.
Barna som hadde spist stivelsesholdig mat fikk dermed i seg 55 prosent mer salt i denne testen enn de som ikke hadde fått slik mat enda.
Mer salt senere
Da barna var rundt fire år gamle svarte foreldrene på et nytt spørreskjema om barnas matvaner.
Det viste seg at barna som hadde fått stivelsesholdig mat da de var seks måneder gamle hadde mer lyst på salt ved fire års alder enn det de andre barna hadde.
Annonse
Foreldrene svarte for eksempel at barna slikket saltet av mat, eller kunne finne på å spise rent salt.
Spedbarnas introduksjon til ulike matvarer kan dermed tenkes å påvirke saltvanene deres flere år senere.
Salt med måte
Det er med salt som med det meste vi spiser, alt med måte.
Salt med måte er bra for oss, vi trenger for eksempel natriumet fra saltet til å vedlikeholde veske- og syrebalansen i kroppen.
Mange av halvfabrikatproduktene man tyr til i en stresset hverdag inneholder imidlertid så mye salt at det blir lett å overskride dagsanbefalt dose på fem gram.
I pressemeldingen om spedbarnstudien står det at å redusere inntak av salt kan redde mer enn 100 000 liv årlig i USA, og at det har vært en offentlig anbefaling om reduksjon i saltinntak helt siden slutten av 60-tallet.
Ettersom folk liker smaken av salt har inntaket allikevel ikke gått ned, i følge pressemeldingen.
Overdrevent saltinntak er et helseproblem her i landet også.
På Helsedirektoratets nettsider står det at:
Det er en sammenheng mellom inntak av salt, blodtrykk og økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Høyt blodtrykk er en av de viktigste risikofaktorene for redusert folkehelse, og hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i befolkningen.
Annonse
En reduksjon i befolkningens saltinntak vil derfor kunne gi betydelige helsegevinster.
Helsedirektoratet anslår at vi får i oss i gjennomsnitt ti gram salt hver dag, dobbelt så mye som det anbefalte inntaket.