Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
Fersk fisk er god for hjertet. Det holder synet godt, og det reduserer risikoen for kreft.
Men hva med fisk på boks?
– I utgangspunktet er det fremdeles sunt, konstaterer Karsten Olsen fra Det biovidenskapelige fakultet, Life, på Københavns Universitet.
– Det vil aldri være like sunt som den ferske varen, for noen av de sunne fettstoffene endrer karakter. Men det er et spørsmål om få prosents forringelse i forhold til den ferske varen.
– Du får fremdeles en betydelig del av de sunne omega-3-fettsyrene. Hermetikk er absolutt en god måte å oppbevare ting på i lang tid, og derfor er det ingenting i veien for å spise fisk fra boks, sier Olsen, som er førsteamanuensis i matvarekjemi på Lifes Institutt for Fødevarevidenskab.
Lukten av gammel fisk
Den eneste ulempen ved å spise fisk fra boks – enten det er makrell, tunfisk, torskerogn eller annet – er ifølge Olsen at fettet i boksfisken oksiderer, altså reagerer med luft, slik at det blir harskt.
Derfor forsvinner noe av den gode smaken i forhold til fersk fisk.
– Man kjenner lukten fra en litt gammel fisk, som har en umiskjennelig luft av – ja, fisk, nettopp fordi fettstoffene oksiderer. Det er en naturlig reaksjon, og det er også derfor man lukker fiskeolje inn i kapsler.
– Men det er altså ikke et problem å spise fisk på boks, eller for den salgs skyld frossen fisk, sier Olsen.
Det er altså ingen argumenter mot å spise fisk på boks.
En nyåpnet boks tunfisk ser ikke ubetinget lekker ut, og kanskje lukter den også litt harskt. Men innholdet er sunt nok, forsikrer en dansk forsker. (Foto: creacart)