Annonse
Forskerne mener at valnøtter kan påvirke tarmbakteriene positivt i perioder med stress.

Valnøtter dempet stress blant studenter

Å spise en håndfull valnøtter kan styrke psyken og bedre dagsformen før eksamen, ifølge ny studie.

Publisert

Mange studenter opplever stress under studiene, særlig de siste ukene før eksamen. Nå tyder en ny studie på at valnøtter kan ha en gunstig effekt på såkalt akademisk stress.

Studentene som deltok, oppga at de fikk bedre psykisk helse etter inntak av valnøtter. Også objektive målinger av biomarkører tydet på bedret generell helsetilstand, ifølge studien.

Den australske studien er nylig publisert i tidsskriftet Nutrients.

Halv kopp valnøtter hver dag

80 studenter deltok i studien og ble tilfeldig delt inn i to grupper. Den ene gruppen fikk utdelt valnøtter som de skulle spise i 16 uker. Dosen var en halv kopp nøtter per dag.

Forsøket pågikk i 16 uker fra semesterstart, gjennom eksamensperioden og i to uker etter eksamen.

Kontrollgruppen fikk ikke nøtter.

Påvirker tarmbakterier positivt

– De som spiste valnøtter, oppga at de fikk bedre mental helse i selvrapporteringsskjema, forteller førsteamanuensis Larisa Bobrovskaya ved University of South Australia i en pressemelding.

Nøttespisere oppga også bedre søvnkvalitet. I tillegg viste målinger av biomarkører i blodet at metabolismen – forbrenningen deres, ble bedret.

Studien tyder på at valnøtter kan dempe effektene av stress.

Forskerne mener nemlig at valnøtter kan påvirke tarmbakteriene positivt i perioder med stress.

Stress og depresjon

Psykiske helseproblemer er vanlig blant universitetsstudenter og kan påvirke deres akademiske prestasjoner og langvarige psykiske helse, ifølge Larisa Bobrovskaya.

Kontrollgruppen rapporterte økte stressnivåer og flere symptomer på depresjon rett før eksamen.

Gruppen som spiste valnøtter, hadde betydelig færre symptomer på depresjon i løpet av semesteret.

Særlig hos kvinner

– Vi har vist at det å spise valnøtter i stressfylte perioder kan dempe negative effekter av akademisk stress, bedre den mentale helsen og generelle dagsformen hos studenter, i tillegg til at det er sunt og godt snacks, uttalte Bobrovskaya.

Studien ga tydeligere utslag for kvinnelige studenter.

Siden det var færre menn i studien, trengs det mer forskning for å slå fast at valnøtter har gunstig effekt uavhengig av kjønn, påpeker hun.

Kan være placeboeffekt

Dette er ikke den første studien som antyder en sammenheng mellom å spise valnøtter og bedret hjernehelse og tarmfunksjon.

I befolkningsstudier kan helseforskjeller skyldes at de som spiser nøtter, også har en sunnere livsstil generelt.

Dette var en randomisert studie, der deltakerne ble tilfeldig delt inn i nøttegruppe og kontrollgruppe. Men dette har også sine ulemper.

Forskerne påpeker selv at det er mulig at helseeffektene skyldes placeboeffekten, siden dette ikke var en blindet studie.

Det må også bemerkes at studien er sponset av California Walnut Commission.

Masse sunne næringsstoffer

Valnøtter er fulle av fiber, protein, antioksidanter og omega-3-fettsyrer.

I tillegg inneholder valnøtter melatonin, som er viktig for å få sove, folat, vitamin E og polyfenoler.

Alt dette er stoffer som fremmer både sunn hjernehelse og god tarmfunksjon.

De inneholder også magnesium og kalium, som er kjent for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom.

Også andre nøtter har effekt

Det var ikke så mye nøtter som skulle til i samlestudien vi omtaler. 15-20 gram nøtter om dagen var nok for å få helseeffekt. Det tilsvarer en håndfull.

Både inntak av peanøtter og trenøtter som valnøtter, cashewnøtter, pistasjnøtter, mandler, hasselnøtter og pekannøtter gjorde utslag.

Til og med peanøttsmør hadde gunstig effekt.

Men resultatene tydet på at trenøtter er sunnest. Bare inntak av valnøtter og lignende var koblet til lavere kreftrisiko.

Nøttespisere lever lenger

Allerede for 12 år siden viste en studie at blodtrykket ble lavere både ved hvile og i stresset tilstand hos deltakerne som hadde spist valnøtter og valnøttolje.

Studien fra Pennsylvania State University ble publisert i Journal of the American College of Nutrition.

En samlestudie fra 2016 slo fast at de som spiser en håndfull nøtter daglig, har lavere risiko for hjertesykdom og kreft. De dør også sjeldnere av lungesykdom, diabetes og infeksjoner.

Risikoen for hjerte- og karsykdom var 21 prosent lavere. Kreftrisikoen var 15 prosent lavere. Risikoen for tidlig død var redusert med 22 prosent.

Metastudien omfattet 29 befolkningsstudier og var et norsk-britisk samarbeid mellom NTNU og Imperial College London.

Reduserer kolesterol og insulinresistens

Inntak av nøtter kan redusere nivået av blant annet kolesterol og triglyserider i blodet.

– Det er også noen studier som viser redusert insulinresistens og bedre blodårefunksjon, så en redusert risiko for hjertesykdom er sannsynlig, opplyste forsker Dagfinn Aune ved NTNU til forskning.no i 2016.

En tidligere leder i American Journal of Clinical Nutrition oppfordrer til å inkludere moderate mengder nøtter i kosten såfremt man ikke er allergisk.

– Det er minst like sannsynlig at nøtter gir effekt, som at de ikke gjør det, ifølge lederen.

Referanser:

M. F. Herselman mf: The Effects of Walnuts and Academic Stress on Mental Health, General Well-Being and the Gut Microbiota in a Sample of University Students: A Randomised Clinical Trial. Nutrients, 11. november 2022.

Dagfinn Aune, m. fl: Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause and causespecific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. BMC Medicine, 5. desember 2016.

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS