Annonse

For lite salt kan også være usunt

En amerikansk gjennomgang finner ingen gode grunner til å anbefale svært lavt saltinntak for utsatte grupper.

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Mye salt er ikke bra, står det i kostholdanbefalingene. Og med god grunn. Mye forskning kobler et høyt inntak av salt sammen med høyt blodtrykk – en risikofaktor for hjerte- og karsykdommer og slag.

Men betyr det at det er en direkte kobling mellom salt og sykdom?

I den siste tida har det kommet en god del nye studier som ser på dette, og nå har Institute of Medicine of the National Academies gått igjennom de samlede resultatene.

Da fant de beviser for at risikoen for hjertesykdom øker med høyere saltinntak. Forskningen støtter de amerikanske kostrådene om å forsøke å senke saltforbruket til ned mot 2,3 gram om dagen.

Det finnes derimot ikke vitenskapelig støtte for å si at et enda lavere inntak er bra, selv ikke for utsatte grupper som mennesker med diabetes, nyresykdom eller hjertesykdom.

Negativt med for lite

Tidligere har de amerikanske helsemyndighetene nettopp anbefalt at den generelle befolkningen faktisk bør strebe mot at saltinntaket skal under 2,3 gram om dagen, og helt ned til 1,5 gram for grupper med høyere risiko for hjertesykdom.

Men den nye undersøkelsen viste ingen helsefremmende effekter av et så lavt saltinntak, selv ikke for mennesker med diabetes, nyresykdom eller hjertesykdom.

Tvert imot fant forskergruppa noen tegn til at så lite salt faktisk var forbundet med en negativ innvirkning på helsa.

Det er ingen vitenskapelig grunn til å gi andre anbefalinger til de utsatte gruppene enn til resten av befolkningen, konkluderer rapporten.

Forskerne påpekte imidlertid også at mange av undersøkelsene hadde begrensninger og var vanskelig å sammenligne, og at vi trenger mer og bedre forskning på feltet.

Vi spiser for mye salt

Dessuten er resultatene for de aller fleste slett ingen unnskyldning for å spise mer salt. Dagens anslag antyder nemlig at både nordmenn og andre snarere står i fare for å spise for mye enn for lite av stoffet.

Ifølge Helsedirektoratet vet vi ikke med sikkerhet hvor mye salt nordmennene spiser, og det er nok stor variasjon fra person til person. Men det gjennomsnittlige saltinntaket er anslått til omtrent 10 gram per dag blant voksne.

Størsteparten av saltet i kosten – hele 70 til 80 prosent av inntaket vårt – er å finne i industribearbeidet mat, opplyser Helsedirektoratet.

Salt kantinemat

Undersøkelser fra Danmark, England og USA tyder på at salting av maten når vi lager og spiser den bidrar med bare 10 til 15 prosent av det totale saltinntaket.

Kantinemåltider og gatekjøkkenmat kan derimot ha veldig mye salt. Danske undersøkelser av kantinemåltider viste at de i gjennomsnitt hadde 3,4 gram salt per måltid.

Ulike typer gatekjøkkenmat inneholdt i gjennomsnitt mellom 2 og 11 gram salt per porsjon. Verst var pizza. Noen typer hadde hele 11 til 14 gram salt per porsjon.

Men det vi oppfatter som sunnere matvarer kan også ha høyt saltinnhold. Dette gjelder for eksempel ulike typer kjøttprodukter, spekemat, brød, frokostblandinger, pålegg, oster og snacks.

Referanser:

Institute of Medicine of the National Academies, Sodium Intake in Populations: Assessment of Evidence, 14. mai 2013.

Helsedirektoratet: Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer

Powered by Labrador CMS