Sjokolade kan være hjertegodt

Mørk sjokolade kan ha en beskyttende effekt mot hjerteinfarkt, ifølge forskere. Litt mørk sjokolade.
2.10 2008 05:00


Foto: Colourbox.no

Så lite som 6,7 gram sjokolade per dag har en beskyttende effekt mot betennselser - og mulig påfølgende hjerte- og karsykdom, viser ny forskning.

Spiser du derimot mer enn dette, synes effekten å avta. Sjokomane kan altså ikke slippe jubelen helt løs.

Studien er nylig utført av forskere fra det katolske universitetet i Campobasso i samarbeid med det Nasjonale kreftinstituttet i Milano, Italia.

Reduserer betennelsesnivå

Det er allment kjent at høye betennelsesnivåer i kroppen er en tidlig indikator på blant annet hjertesykdommer og diabetes. For å forebygge hjerte- og karsykdomm er det derfor viktig å holde betennelsen i sjakk.

En måte å holde betennelsene under kontroll er gjennom blodprøver som måler nivåene av C-reaktive proteiner i blodet. Proteininnholdet er en indikator på inflammasjon og infeksjon hos pasientene.

De italienske forskerne undersøkte proteinnivået hos deltagerne i forsøket og sammenlignet dette med pasientenes sjokoladeinntak.

Av de 4849 personer som var med i forsøket, var det 1317 personer som spiste noe sjokolade, mens 824 pleide å spise mørk sjokolade jevnlig.

50 gram i uka

- Vår hypotese var at store mengder antioksidanter som finnes i kakaobønner, særlig flavonoider og polyfenoler, kan ha gunstig effekt på betennelser.

- Våre resultater bekrefter dette. De som spiste moderate mengder mørk sjokolade regelmessig, hadde helt klart et lavere nivå av c-reaktive proteiner i blodet. De vil si at deres betennelsesnivå er betraktelig redusert.

Det sier forskningsleder Romina di Giuseppe i et presseskriv fra ved det katolske universitetet i Campobasso.

Forskeren understreker at vi likevel snakker om et moderat sjokoladeforbruk. Den beste effekten oppnås ved inntak av cirka 6,7 gram sjokolade per dag.

- Spiser man mer sjokolade, har effekten en tendens til å forsvinne, kan hovedforfatteren bak studien fortelle.

Forskerne brukte ikke melkesjokolade i førsøket, siden melk hindrer kroppens opptak av polyfenolene i kakao.Studien er starten på et større prosjekt som skal samle inn forskningsdata som kan forebygge hjerte- og karsydommer i dagliglivet.

Ingen tilsvarende studier i Norge

Det finnes foreløpig ingen tilsvarende studier på den mørke sjokoladens virkning mot hjertesykdommer i Norge.

Forskere ved Ernæringsinstituttet på Universitetet i Oslo har riktignok gjennomført en kostundersøkelse med middelaldrende, røykende menn som varte i 8 uker.

De fikk servert mat med mye antioksidanter som frukt, nøtter, grønnsaker og nettopp mørk sjokolade.

- Siden sjokoladen kun var en av komponentene i menyen, kan vi ikke si hvilken helseeffekt den eventuelt skulle ha alene.

- Vi så at kostholdet hadde en gunstig effekt på kreftutvikling hos enkelte pasienter. Men vi så ingen resultater for betennelsesutvikling forbundet med hjerte- og karsydommer, forteller postdoc Anette Carlsen ved Ernæringsistituttet til forskning.no

Referanse:

Romina di Giuseppe, et al. Regular Consumption of Dark Chocolate Is Associated with Low Serum Concentrations of C-Reactive Protein in a Healthy Italian Population.
Journal of Nutrition 2008 138: 1939-1945.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse