Annonse

Lørdagskosens tyngde

Trener du og spiser sunt, mens vekta står i overkant på stedet hvil? Det kan fort ha sammenheng med overstadig helgekos. 

Publisert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om du ikke tilbringer så mye tid i sofaen, kan den berømmelige lørdagskosen forkludre planer om lavere vekt. Foto: Colourbox.com

All maten i helgene, særlig på lørdagene, kan være den største fienden for magemålet til middelaldrende, antyder ny amerikansk forskning.

Kose-scenariet skulle være godt kjent også i Norge, der en viss pizza har tilnærmet nasjonalrettstatus. Etter en hektisk uke parkerer mange foran mer eller mindre forvokste flatskjermer - med pizza, taco, burger, kebab og annen typisk norsk helgemat.

Mens noen vil spørre seg hva som skjedde med laks og kjøttkaker, er det sikkert riktig å påpeke at mange velger sunne varianter også, men uansett:

Ny studie antyder at folk som lever etter dietter og treningsprogrammer har en tendens til ikke å gå så fort ned i vekt som man kanskje skulle tro – fordi de spiser mye mer i helgene enn de gjør i ukedagene.

Funnene er beskrevet i en studie i Obesity, et tidsskrift som gis ut av Nature Publishing Group.

Diettgruppen slet 

En gruppe forskere fulgte 48 voksne i alderen 50-60 år. De deltok i den såkalte i CALERIE-studien. (Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy)

En gruppe reduserte sitt daglige kaloriinntak med 20 prosent, en annen økte daglig fysisk aktivitet med 20 prosent, mens den tredje (kontrollgruppen) verken endret spise- eller treningsvaner.

- Vi trodde at helgene ville være et problem kun for enkelte som prøvde å gå ned i vekt, sier førsteforfatter og assisterende professor Susan B. Racette ved Washington University School of Medicine, USA, til universitetes nettside.

- Samsvaret i funnene både før og etter at vekt- og treningsprogrammene startet, var overraskende. Folk i diettgruppen gikk ned i vekt på hverdagene, men i helgen var det stopp - fordi de spiste mer, fortsetter hun. 

De som trente gikk også ned i vekt til hverdags - men så litt opp igjen i løpet av helgen.

- Rotter tar ikke helg som oss

Utgangspunktet for den nye forskningen er tidligere studier som viser at rotter og mus lever både lengre og sunnere liv, når de settes på en diett der kalorimengden begrenses.

Forholdsvis utbredt spise i norske helgehjem. Foto: Colourbox.com

Med CALERIE-studien, som fortsatt pågår, håper forskerne etter hvert å kunne slå fast om lavere kaloriinntak over lang tid vil sakke farten til klassiske aldrings-sykdomstegn, eller eventuelt også reversere dem, hos mennesker.

- Men rotter tar jo ikke helg på sammen måte som mennesker gjør, påpeker Racette.

Ikke klar over at de spiste mer

Hun sier at deltakere i studien ikke alltid var klar over at de spiste vesentlig mer i helgene.

Før forskernes regime ble innført, fastsatte de ”inngangsverdier” for trenings- og spisevanene til deltakerne. Det viste seg at de spiste klart mest på lørdager.

I snitt kom 36 prosent av det totale kaloriinntaket deres fra fett på lørdagene.

Hadde de fortsatt uten endringer i kost og trening, ville de i snitt ha lagt på seg nær 4,5 kilo på ett år, opplyser Washington University School of Medicine på sin nettside.

Gruppene ble fulgt i ett år. De skrev kostholdsdagbok, brukte skritteller og ble veid regelmessig.

- Folk som slanker seg går ofte ikke så mye ned i vekt, og funn i vår studie hjelpe til med å forklare hvorfor, sier Racette.

- Viktig å planlegge

For de som ikke deltar i forskningsprosjekter av denne typen, hvilket skulle være ganske mange, anbefaler Racette moderasjon og planlegging for å unngå helgenes gastronomiske fallgruver.

Hun anbefaler folk å ta med seg sunn mat hvis de er i byen for å handle eller gjøre andre ærender.

Racette mener også at du kan lage nistepakke hvis du er ute hele dagen med ungene, eksempelvis på idrettsarrangementer.

Så har du i hvert fall noe håndfast å gripe etter, hvis pølseboden skulle bli i overkant fristende… 

Les mer:

Racette SB, Weiss EP, Schechtman KB, Steger-May K, Villareal DT, Obert KA, Holloszy JO, and the Washington University School of Medicine CALERIE Team. Influence of weekend lifestyle patterns on body weight. Obesity, advance online publication. doi: 10.1038/oby.2008.320
 

Powered by Labrador CMS