Gå bananas i fruktfatet

De gode grunnene til å knaske mye frukt og grønt omfatter nå også muligheter for redusert kreftrisiko i hode-halsregionen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det peker i hvert fall en stor studie fra amerikanske National Cancer Institute mot.

På verdensbasis mister flere enn 350 000 personer livet årlig, som følge av kreft i hode-hals. Det gjør kreft i denne regionen til den sjette største årsaken til kreftdød på verdensbasis.

- Vår studie antyder at frukt og grønnsaker kan beskytte mot disse kreftformene, og forskningen vår gir støtte til dagens ernæringsråd om å øke inntaket av frukt og grønnsaker.

Det sier forsker Neal Freedman på nettsiden til American Association for Cancer Research (AACR).

29 prosent lavere risiko

Resultatene til Freedman og kolleger blir presentert i forbindelse med den årlige konferansen til AACR 14.-18. april, der tema for årets samling har tittelen A Century of Leadership in Science - A Future of Cancer Prevention and Cures.

I Norge diagnostiseres rundt 500 nye tilfeller av kreft i strupehodet, skjoldbruskkjertelen, munnhulen og nese/bihuler hvert år, ifølge Elektronisk utgave av Cytostatikaboken.

I studien fra det amerikanske kreftintsituttet, har 500 000 menn og kvinner over 50 år deltatt over en femårsperiode, og de som spiste mest frukt oppnådde altså en redusert kreftrisiko for hode-halsregionen.

Forskerne rapporterer at personer som inntok seks frukter og grønnsaker daglig per 1 000 kalorier, hadde 29 prosent lavere risiko enn de som bare spiste én og en halv frukt om dagen.

Andre faktorer som følger med?

Det er ganske vanlig at voksne folk får i seg rundt 2 000 kalorier hver dag, ifølge studiens sammendrag, som også er omtalt på ScienceDaily.

Da må man i så fall hive innpå mye frukt, men litt mer frukt er også bedre enn ingen fruktøkning overhodet: Å øke fruktinntaket med bare én ekstra porsjon per 1 000 kalorier daglig, asossieres med 6 prosent reduksjon i risikoen for kreft i hode-hals-regionen, ifølge Freedman.

Én porsjon kan være en (medium stor) hel frukt, en halv kopp oppskåret frukt, et vanlig glass med fruktjuice, en kopp bladrike grønnsaker - eller en halv kopp med andre grønnsakstyper.

- Selv om vi ikke helt kan avskrive en kreftforebyggende rolle for andre livsstilsfaktorer som følger med høyt inntak av frukt og grønnsaker, så henger resultatene våre sammen med det som tidligere er påvist i studier på dette feltet, sier Freedman.

Powered by Labrador CMS