Skal du få ned energiinntaket, bør du kutte i endene - det vil si enten frokost eller kveldsmat, ifølge ernæringsprofessor Birger Svihus. - Undersøkelser viser at folk er minst sultne om morgenen, og er du ikke sulten, er det heller ingen grunn til å spise, sier han. (Foto: Scanpix, Frank May)

- Dropp frokosten med god samvittighet

Vil du ned i vekt er det like greit å kutte ut frokosten, råder ernæringsprofessor. Mange av oss er uansett ikke sultne om morgenen. 

Er du blant dem som fortsatt sliter med etterdønningene av store og feite julemiddager, eller rett og slett trenger noen tips om hvordan du effektivt kan gå ned i vekt. 

For hva fungerer egentlig? Derom strides de lærde. For selv om ekspertene er enige om mye, så er det noen som stadig utfordrer vedtatte sannheter innen ernæringsfaget. 

Frokosten blir gjerne omtalt som dagens viktigste måltid, men ernæringsprofessor Birger Svihus mener du fint kan kutte ut dette måltidet hvis du vil gå ned i vekt. (Foto: NMBU)

En av dem er Birger Svihus. Han er professor ved NMBU og syns ikke vi skal gjøre slanking til et vanskelig tema. Selv la han på seg to til tre kilo i jula, som medførte en bilring rundt magen som nå er borte vekk. Metoden er ifølge ernæringsprofessoren enkel.

Kuttet måltider

– I realiteten har du to alternativer: Reduser energiinntaket eller øk energiforbruket.

Selv kuttet han ned på antall måltider, og spiste kun to måltider om dagen. Dietten bestod fortrinnsvis av mettende mat med lav energikonsentrasjon, det vil si supper , salater og gryteretter med kjøtt og grønnsaker. 

Så enkelt, men så vanskelig. 

Her er ernæringsprofessorens råd om hvordan du kan redusere energiinntaket:

Kutt ut måltider. Det du kan du gjøre for å redusere energiinntaket er enten å spise mindre til hvert måltid eller ved å kutte ut måltider. Det er mengden energi som må reduseres. Svihus anbefaler å kutte i endene, det vil si enten frokost eller kveldsmåltid, slik at du øker tiden der kroppen går på fettforbrenning. Det finnes ingen fasit for hvor ofte man bør spise, og derfor kan du tilpasse måltidsrytmen til det som passer deg best. Undersøkelser viser at folk er minst sultne til frokost, og er du ikke sulten er det heller ingen grunn til å spise. Det viktigste er at du gjør en permanent endring i måltidsrytmen.

Drikk vann. Er du tørst, drikk vann, eventuelt kunstig søtet drikke om du absolutt må ha søtsmaken.

Spis vann. Det er mange som ikke tenker på at grønnsaker, som gjerne inneholder over 90 prosent vann, kan dempe sulten. Dessuten gir tygging i seg selv en metthetsfølelse.

Ernæringsprofessor erklærer krig mot banen. (Foto: Scanpix)

Velg grønnsaker, magert kjøtt og mager fisk. Spis mettende mat med lav energikonsentrasjon, slik at energiinntaket per måltid blir redusert uten at du sliter med sult. Mettende mat med lav energikonsentrasjon kjennetegnes av å ha et høyt innhold av fiber eller protein, mye bundet vann og lite fett, stivelse og sukker – nettopp som i grønnsaker, kjøtt og fisk, som i tillegg inneholder alle de næringsstoffene du trenger. Dessuten består opp mot så mye som 80 prosent av kjøttet av vann. Alle typer kjøtt er bra, og det mest magre kjøttet er kylling. Velg helst hele kjøttstykker som krever tygging.

Frukt som søtsaker. Er du sulten på noe søtt, erstatt kaker og sjokolade med frukt. Men unngå banan og druer. Svihus vil gå til krig mot bananer. Det er mer sukker i bananer enn i Coca-Cola. Velg heller frukt med lite sukker og god struktur. Skulle han anbefale én frukt, måtte det bli eple. Appelsin er også bra, men eple har en fastere konsistens og dermed bedre tyggemotstand. Spis heller en appelsin enn å drikke et glass appelsinjuice. Da heller du ikke i deg på sekunder, og du risikerer ikke at alle de gode næringsstoffene er forsvunnet under prosessering.

Les også: Juice er like sunt som appelsin

Spiser ikke om natten

Men det er jo ikke så lett å gå ned i vekt, spise lite og unngå søtsaker. Og som regel er man sulten igjen etter noen timer.

– Her er vi ved kjernen av problemet. Vi er oppvokst med at vi tror vi må spise hver tredje time, at vi må ha i oss frokost og at vi blir slappe og uopplagte dersom vi ikke spiser jevnlig. Dette er rådene myndighetene har gitt i årevis, og som vi har tillit til, sier Svihus. 

Han påpeker at regelen ikke gjelder om natten. 

- Dersom du hadde satt vekkeklokken til ringing hver tredje time, for å være sikker på at du får i deg nok mat, ville det oppleves som unaturlig. Vi tåler altså fint å gå et halvt døgn uten mat. Myndighetene burde heller hadde hatt kostholdsråd som gikk i retning av at du skal spise når du er sulten. Det ville vært mye mer fornuftig, sier Svihus.

Naturlig å sulte

– Hvis folk hadde innsett at de ikke trengte å spise så ofte, kunne de ha levd ut sin naturlige appetitt og funnet sin egen energibalanse, mener Svihus.

– Vi bør tenke at det er naturlig å sulte, at vi ikke blir utmattet av å hoppe over et måltid eller to og at kroppen naturlig tilpasser seg behovet for inntak av mat. Mye av slankingen ligger nettopp i hver og ens tankesett, sier han.

Powered by Labrador CMS