Annonse
To mus ble overvektige da de fikk fet mat. Da forskergruppen fjernet luktesansen hos den ene musen, mistet den omkring en tredjedel av vekten. Den første musen holdt seg på overvektige 49 gram. – Jeg hadde aldri forestilt meg at det ville gi så dramatisk vekttap å slå av luktesansen, sier forsøkets leder, Andrew Dillin. (Foto: Cell Metabolism)

Mus uten luktesans går ned i vekt med fet mat

Mus uten luktesans går ned i vekt hvis de spiser samme mengde fet mat som mus med luktesans – ganske enkelt fordi de forbrenner mer. Dansk forsker mener det samme kan gjelde for mennesker.

Publisert

Mus går ned i vekt når de mister luktesansen. Selv om de spiser den samme fete maten som gjorde dem tykkere før de fikk fjernet luktesansen. Det viser amerikanske forskere i et nytt forsøk.

De går vel å merke ikke ned i vekt fordi de spiser mindre. Eller beveger seg mer. Eller spiser annerledes. Eller ikke kan lukte hvor fristende maten er. Eller tar opp eller skiller ut andre næringsstoffer.

De går ned i vekt fordi de skrur opp forbrenningen i kroppens brune fett, som omsetter fett til varme. Samtidig oppfører en del av det klassiske hvite fettet – som vi mennesker lagrer for eksempel på magen – seg som brunt fett når luktesansen er slått av.

Mus uten luktesans forbrenner altså mer fett.

– Mus uten luktesans skrur på et program som forbrenner fett, konstaterer forsøksleder Andrew Dillin, professor i molekylær- og cellebiologi ved University of California, Berkeley.

Forsøket er beskrevet i en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Cell Metabolism.

Mus med skarpere luktesans la på seg mer

Hvis luktesans virkelig påvirker fettforbrenning i mennesker, kan det være en snarvei til en mulig slankekur – se nederst i artikkelen. (Foto: Ollyy / Shutterstock / NTB scanpix)

Forskerne har etterprøvd resultatene sine ved å gi fet mat til andre mus som var genetisk modifiserte til å ha bedre luktesans.

Det viste seg at de la på seg mer enn mus med normal luktesans. Ikke fordi de beveget seg mindre eller spiste mer. Det var fordi de forbrente mindre og lagret mer fett.

Dette er spennende, mener den danske fedmeforskeren Lars-Georg Hersoug.

Hersoug biter seg merke i at de amerikanske forskerne har funnet høye nivåer av adrenalin i blodet på mus uten luktesans.

Forskerne påpeker selv at det er styrt av det sympatiske nervesystemet, som er en del av det autonome nervesystemet, som regulerer ubevisste funksjoner i kroppen.

Det sympatiske nervesystemet styrer «fight or flight»-responsen som gjør oss i stand til å reagere raskt på farer. Det styrer også hvordan vi reagerer på ekstreme påvirkninger som for eksempel kulde.

Dansk forsker: Det høres sannsynlig ut

Hvis forskerne har rett i at nesa kan påvirke det autonome nervesystemet, er det veldig interessant for Lars-Georg Hersoug.

– Mennesker kan øke energiforbrenningen med omkring ti ganger ved å kjøle ned ansiktet med kaldt vann, så det er helt sikkert en veldig potent kobling mellom det autonome nervesystemet og energiomsetningen.

– Når kaldt vann kan gi så dramatisk effekt, så er det sannsynlig at en forstyrrelse av systemet omkring luktesansen også kan ha en effekt hvis nesen også er koblet til nervesystemet. Jeg synes funnet er veldig plausibelt, sier Hersoug, postdoktor på Avdeling for Miljø og Sundhed ved Københavns Universitet.

Gjelder sannsynligvis for mennesker

Funn i mus må likevel tas med forbehold. Det er forskjeller mellom mus og mennesker, både når det gjelder luktesans, mengden av brunt fett eller og hvordan det hvite fettet er fordelt på kroppen.

Dessuten er ikke koblingen endelig bevist, selv om sammenhengen har blitt påpekt av andre forskere i tidsskriftet Chemical Senses.

– Likevel tror jeg et slik system også gjelder i mennesker, siden det er snakk om veldig grunnleggende fysiologiske mekanismer, mener Hersoug.

– Folk uten luktesans har neppe lavere BMI, men …

Forsøksleder Andrew Dillin vurderer ifølge sciencemag.org om manglende luktesans påvirker gnagerens oppfatning av mat, kanskje så den tror at den har spist mer enn den har. (Foto: Tiplyashina Evgeniya / Shutterstock / NTB scanpix)

Ved Flavour Klinikken i Holstebro og Flavour Institute i Aarhus arbeider forskere med blant annet smak og lukter. Lege og ph.d. Alexander Fjældstad har samtaler med og overvåker danske pasienter som enten er født uten luktesans eller har mistet den senere i livet.

Alexander Fjældstad melder at han aldri har hatt grunnlag for å mistenke at folk uten luktesans generelt skulle ha en lavere BMI enn andre mennesker. Men han er ikke overrasket over at de amerikanske forskerne finner en sammenheng mellom manglende luktesans og endringer i kroppen.

– Det er både kognitive og fysiologiske konsekvenser av dette sansetapet, konstaterer Fjældstad som både er tilknyttet Aarhus Universitet og University of Oxford i England.

Andre studier gir indirekte støtte

Fjældstad henviser til studier som viser at:

Nytelse og hormoner kan påvirke både hva vi spiser og hvor mye vi veier – men ifølge Fjældstad viser erfaringene at mennesker reagerer veldig forskjellig. Noen spiser mindre, men mer krydret, andre spiser mer søtt. Noen legger på seg, andre går ned i vekt.

– Kanskje den store variasjonen gjør at en liten endring i stoffskiftet ikke er observert? Likevel er det en spennende studie. Særlig konverteringen av hvitt til brunt fett at interessant og nytt, sier Fjældstad.

Kan vi gå ned i vekt med en nesespray?

Hvis mekanismen virkelig er den samme i mennesker som mus, åpner den interessant muligheter for hvordan vi kan gå ned i vekt. Kanskje er det nok med en neseklype når vi spiser?

Thomas Hummel, professor i luktesans og øre/nese/halslege fra det tekniske universitetet i Dresden, mener det kan bli mulig å bruke en nesespray som bedøver de luktfølsomme nevronene i hjernen under et måltid.

Referanse:

C.E. Riera mfl: «The Sense of Smell Impacts Metabolic Health and Obesity»Cell Metabolism, 2017, doi.org/10.1016/j.cmet

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS