Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tåteflaska kan være vanskelig å kvitte seg med, men en ny amerikansk studie vil kanskje få foreldre til å gi barna sine en avvenningskur i gave på ettårsdagen.
Det viser seg nemlig at blant barn som har tåteflaske som viktigste drikkeredskap ved to års alder, er risikoen 30 prosent høyere for å være overvektig når de samme barna var fem og et halvt år.
Det forskerne kaller «langvarig flaskebruk» omfatter toåringer som bruker tåteflaske framfor tutekopp eller vanlig kopp og de som får med seg en flaske i senga når de legger seg.
Av de nesten 7000 barna i undersøkelsen kvalifiserte hver fjerde til betegnelsen langvarig flaskebruker. Tre og et halvt år senere var 23 prosent av disse overvektige. Blant de som ikke brukte flaske, var bare 16 prosent over denne grensen.
Etter å ha tatt hensyn til andre forhold som det er kjent kan føre til overvekt hos barn, finner forskerne fortsatt en tydelig sammenheng.
– Barn som fortsatt brukte flaske ved 24 måneders alder, hadde 30 prosent høyere risiko for å være overvektige når de var fem og et halvt år, selv om vi tar hensyn til andre faktorer som mors vekt, barnets fødselsvekt og hvordan de ble matet som spedbarn, sier Robert Whitaker i en pressemelding.
Han er professor ved Temple University i Philadelphia og en av forskerne bak studien som publiseres i Journal of Pediatrics.
For mange kalorier
Forskerne tror langvarig flaskebruk kan føre til at barna får i seg for mange kalorier, særlig når foreldrene bruker flaska til å trøste barna med, istedenfor at den skal stille tørsten eller dekke barnas næringsbehov.
– Dersom kaloriene fra flaska gjør at barna får i seg flere kalorier enn det de har behov for, kan dette over tid bidra til en vektøkning, skriver forskerne i studien.
– En to år gammel jente med normal vekt og høyde som sendes til sengs med en flaske med helmelk, vil med det få dekket rundt 12 prosent av sitt daglige kaloribehov, utdyper Rachel Gooze, også hun fra Temple University.
Hun mener at siden flaskeavvenning ved ett års alder neppe gjør noen skade, bør helsetjenesten hjelpe foreldre med å avslutte flaskebruken innen barnets første bursdag.
Bedre beskyttet i Norge
Ifølge Folkehelseinstituttet finnes det ikke tilsvarende undersøkelser blant norske barn, og tallene kan ikke uten videre overføres fra den amerikanske undersøkelsen.
For eksempel vil flere av faktorene som man vet kan redusere overvekt, virke sterkere i Norge.
– Vi vet at amming kan virke beskyttende mot overvekt, og i Norge ammes 80 prosent av barna ved seks måneders alder, sier stipendiat Anne Lene Kristiansen ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Til sammenligning var det blant de amerikanske barna bare 14 prosent som ble ammet seks måneder eller lengre. 30 prosent fikk aldri morsmelk.
Annonse
– Sammenlignet med de amerikanske tallene er norske mødre høyere utdannet og barna blir introdusert for fast føde på et senere tidspunkt. Dette er også faktorer som vi vet har betydning for utvikling av overvekt, sier Kristiansen til forskning.no.
Hun tolker også tallene fra den amerikanske studien, som viser at 40 prosent av toåringene ser på TV mer enn to timer daglig, som et tegn på et lavt aktivitetsnivå.
Mindre søtt på flaske
Kristiansen har også inntrykk av at norske barn i mindre grad bruker tåteflaske med saft eller andre søte drikker enn de gjorde tidligere.
I Helsedirektoratets rapport Småbarnskost 2-åringer (2009) påvises det at en gjennomsnittlig toåring får i seg 0,6 dl søte drikker per dag mot 1,9 dl i 1999.
– Denne nedgangen kan ha en positiv effekt i forhold til overvekt, og selvsagt også for tannhelsen, sier Kristiansen.