Denne artikkelen er produsert og finansiert av NMBU - Norges miljø- og biovitenskapelige universitet - les mer.
Kroppen klarer ikke selv å lage molekylene som vitamin A består av. Derfor må vi spise matvarer som inneholder vitaminet.
(Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Uten vitaminer dør vi
PODCAST: Helt fra barndommen blir vi fortalt at det er viktig å få i seg nok vitaminer, men hva er egentlig vitaminer og hvorfor er de så viktige?
– Vitaminer er stoffer som kroppen er avhengige av, men som vi ikke klarer å lage selv. Disse kjemiske substansene må vi få i oss gjennom mat eller drikke, forklarer ernæringsekspert og NMBU-professor Birger Svihus.
Han forklarer at de ulike vitaminene har spesifikke oppgaver rundt om i kroppen.
– Vitamin A er for eksempel synsvitaminet. Vitaminet er i et molekyl inne på netthinnen vår, som endrer form når det får sollys på seg. Det vrir på seg, og sender ut en nerveimpuls som former evnen vår til å se, sier Svihus.
Siden kroppen ikke klarer å lage disse molekylene selv, må vi spise matvarer som inneholder dette vitaminet, som for eksempel grønnsaker og eggeplommer. Hvis ikke får det alvorlige konsekvenser.
Kroppen gir klare signaler om noe mangler
– De som mangler vitamin A vil begynne å få svakere syn. Det første mangelsymptomet er da nattesynet, sier Svihus, og forteller at alle vitaminene gjør livsviktige ting for oss, og hvis vi ikke får tilført bare én av vitaminene, så dør vi.
– Er det virkelig så alvorlig?
– Ja, dette er essensielle næringsstoffer – det går ikke bra med oss hvis vi mangler ett av dem, forklarer Birger Svihus, men legger til at dette ikke er noe vi trenger å bekymre oss for i Norge og resten av den rike verden. Her har vi såpass variert kosthold at vi ikke trenger å bekymre oss.
I tillegg kommer det mange forhåndsvarsler hvis man skulle mangle et vitamin.
– Det begynner med en svak reduksjon av helse og velvære. Litt dårlige immunsystem gjør at man blir oftere syk og man føler seg mindre opplagt, sier Svihus.
Hvis du ikke gjør noe med situasjonen, kommer det mer kliniske mangelsykdommer.
– Mangler man C-vitamin for eksempel, så vil tennene begynne å dette ut, sier Svihus.
Han mener det er viktig å forebygge ved å spise variert.
– Ja, hvis man begynner å merke noen av disse varslene, så har det fått gå altfor langt. Her må man forebygge og ikke behandle, sier Svihus og anbefaler et kosthold med grønnsaker, egg, fisk og melk for å få i seg nok vitaminer.
Alvorlig utfordring på verdensbasis
Nordmenn flest trenger ikke bekymre seg for muligheten til å få i seg nok vitaminer, men på verdensbasis er dette en stor utfordring.
I følge FN led cirka 690 millioner mennesker av sult i 2019. Dette er 8,9 prosent av verdens befolkning. Og nesten 2 milliarder hadde ikke tilgang til sikker, næringsrik eller nok mat i 2019.
Det fører til alvorlige og uopprettelige skader for de som overlever.
– Det er dessverre slik at det er mangfoldige millioner mennesker som er permanent redusert fordi de har fått for lite vitaminer og mineraler. Jod-mangel kan føre til svekket intellektuell utvikling, mangel på vitamin A fører til at mange barn blir blinde. Det er irreversibel prosesser. Mange av disse mangelsykdommene har store negative konsekvenser globalt. Vi kan senke skuldrene i Norge, men ikke i verden, sier Svihus.
Kan vitaminer forhindre forkjølelse?
– Er det like alvorlig om vi spiser for mye vitaminer? Kan vi få vitaminoverdose?
– Nei, det skal svært mye til. Men når vi har fått nok, så hjelper det ikke å tilføre mer, sier Svihus.
Med ett mulig unntak.
– Det kan være at det hjelper å spise superdoser med c-vitamin for å unngå forkjølelser. Dette er et kontroversielt tema, men det kan jo tenkes at det kan være lurt å spise masse appelsiner eller molter om man holder på å bli forkjølet, sier Svihus.
– Men generelt er det lite hjelp i å pøse på med vitaminer, sier Svihus, og forklarer at kroppen fyller opp et lager av vitaminer, slik at vi ikke trenger å spise alle vitaminene hver eneste dag. Men når det lageret er fylt så kvitter kroppen seg med overskuddet.
Setter vitaminer i banken
Kroppen lagrer vitaminer blant annet i leveren og i fett. For noen av vitaminene varer lageret bare en måned, mens for noen har vi lager for flere år.
– B12-vitaminet trenger vi bare ett mikrogram av daglig så der kan lageret vare flere år. Kroppen har gode systemer på plass for å hente vitaminene fra lagerplassen sin, transportere dem til riktig plass og hjelpe dem dem slik at de får gjort jobben sin, forklarer Svihus.
Er det lurt å ta kostholdstilskudd?
– Vil det si at det å ta kosttilskudd med vitaminer ikke er nødvendig? Noen påstår jo at det egentlig bare er å kjøpe seg veldig dyrt tiss?
- Nja, det er nok delvis sant. For de som ikke får i seg nok vitaminer gjennom kosten så er tilskudd absolutt bedre enn ingenting. Disse tilskuddene tas nok ikke like effektivt opp som det som kommer gjennom maten. Jeg er ikke blant de som er mot tilskudd, tilskudd er veldig nyttige, for eksempel hvis vi ikke vil eller kan ha et variert kosthold. Da er tilskudd nyttig, og det viktig, sier Svihus.
Han mener likevel at det sunneste er å få i seg vitaminer gjennom kosten.
– Det beste er å spise variert å få i seg nok gjennom godt kosthold. Vitaminrike matvarer er gode på smak, matglede og opplevelser. I tillegg blir vi mette av mat. Kostholdspiller gir oss ikke metthetsfølelsen, og da blir det lettere å fylle på med andre ting, for eksempel junk funk. Så dermed er det overordnet sunnere for kostholdet å spise variert enn å få vitaminene tilført gjennom piller, konkluderer Svihus.
Hør professor Birger Svihus i NMBU-podden, her:
Les også disse sakene fra NMBU:
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER