Tarmtrivsel i trangere tider

Nordmenn født under andre verdenskrig ser ut til å ha noe lavere risiko for å få tarmkreft senere i livet, sammenlignet med dem som ble født like før og etter.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fram av stipendiat Eilsabeth Svenssons ferske doktorgradsarbeid.

Avhandlingen viser at et mer kalorifattig kosthold en kortere periode av livet, kan ha den positive langtidseffekten at risikoen for tarmkreft reduseres og hindres.

Stipendiaten i Kreftregisteret har brukt registerets database til å analysere betydningen av alder, fødsels- og diagnoseår, sett i forhold til faren for kreft i tykk- eller endetarmen.

Det skriver Kreftregisteret.no.

Forskeren sier det er nærliggende å tro at den lavere tarmkreft-risikoen for de som ble født mens krigen pågikk, har sammenheng med kalorirestriksjonen på 15-20 prosent på den tiden.

En “krigseffekt”

At kalorirestriksjon på kort sikt gir lavere risiko for forskjellige krefttyper er velkjent. Men at den kan ha en langtidseffekt for tarmkreftrisiko er ikke tidligere blitt vist.

Tykk- og endetarmskreft er ifølge Kreftregisteret.no den nest hyppigste formen for kreft blant både norske kvinner og menn.

"Stipendiat Elisabeth Svensson. (Foto: Kreftregisteret.no)"

Nordmenn som ble født under andre verdenskrig kom utvilsomt til verden i en vanskelig tid. Begrenset inntak av energi ga lavere vekt og høyde hos dem i oppveksten, opplyser Svensson.

Men trange kår og knapphet på matvarer ser altså ut til å ha gitt en helsemessig gevinst i tarmsystemet.

Den samme “krigseffekt” på risikoen for tarmkreft ble også funnet i Estland, men ikke i Sverige og Danmark, opplyses det i doktoravhandlingens sammendrag. Matvaretilgangen var mindre begrenset i de to sistnevnte landene.

Svenssons doktorgradsarbeid “Epidemiological Studies of Colorectal Cancer - Early Life Conditions and Later Risk” er støttet økonomisk av Kreftforeningen.

Les mer:

Kreftregisteret, Institutt for populasjonsbasert kreftforskning.

Kreftforeningen: Hva er tarmkreft?

Powered by Labrador CMS