Kroppsfasong avslører kreftrisiko

Er du høy? Eller tjukk på midten? I så fall kan du ha større risiko for å utvikle tykktarmkreft, mener tyske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av oss er nok klar over at vekta vår har innvirkning på helsa, både på den ene og den andre måten. Men visste du at kroppsfasongen også kan ha noe å si?

I følge resultater fra en stor europeisk kreftundersøkelse kan kroppsmålene dine faktisk si noe om risikoen for å få tykktarmkreft. Undersøkelsen tyder nemlig på at høye mennesker er mer utsatt enn lave mennesker, og at risikoen for kreft øker med omkretsen på midja.

- Dette støtter hypotesen om at mageflesket er spesielt betydningsfullt når det gjelder utvikling av tykktarmskreft, sier Tobias Pischon fra German Institute of Human Nutrition i en pressemelding.

Tjukk midje økte risiko

Det er forskere fra German Institute of Human Nutrition og National Cancer Institute i Tyskland som står bak forskningen. De har gått igjennom dataene fra EPIC - en undersøkelse av kosthold, kreft og andre sykdommer hos 378 277 menneske fra europeiske land.

984 av deltagerne i studien fikk tykktarmskreft i løpet av de rundt seks åra de ble fulgt. Da forskerne sammenlignet kroppsmålene til de kreftrammede med resten av gruppa, kom de altså fram til det noe oppsiktsvekkende resultatet.

Det viste seg nemlig at risikoen for kreft varierte med forholdet mellom målene for midje og hofter - altså det såkalte midje-til-hoftemålet (m/h-ratio). Kort sagt så det ut til at mennesker med tjukke midjer var mer utsatt.

Kvinner som hadde m/h-ratio på mer enn 0,86, hadde 52 prosent høyere risiko for å få tykktarmkreft enn damer med en ratio under 0,73. Det samme forholdet gjaldt for menn, hvor karer med m/h-ratio over 0,99 hadde 51 prosent høyere risiko enn de under 0,89.

Høyere risiko for høye

Resultatene tydet også på at risikoen for tykktarmkreft øker med høyden. Damer på over 167,5 centimeter hadde for eksempel 79 prosent høyere sjanse for å utvikle kreftformen enn kvinner som var lavere enn 156 centimeter.

Hos mennene var risikoen for de over 180,5 centimeter 40 prosent høyere enn for de under 168.

Når det gjaldt kroppsvekt var resultatene imidlertid temmelig ulike for damer og menn. Menn med en kroppsmasseindeks (BMI) på over 29,4 hadde 55 prosent høyere risiko for tykktarmkreft enn slanke typer med BMI på under 23,6.

- Dette kan skyldes at menn hovedsakelig legger på seg rundt livet, mens kroppsfettet hos kvinner normalt også legger seg andre steder på kroppen, sier Pischon.

Årsakene til resultatene er imidlertid fortsatt en smule usikre. Man kan så klart også spørre seg om sammenhengen er knyttet til mageflesket i seg selv, eller til andre påvirkninger som ofte opptrer sammen med mageflesk.

Uklare årsaker

- Grunnene til at større mengder mageflesk øker risikoen for tykktarmskreft er foreløpig ukjente, sier Pischon, som likevel spekulerer på om årsaken kan ha noe å gjøre med nivåene av insulin eller stoffene leptin og adiponectin.

En mulig forklaring på at høye mennesker ser ut til å være mer utsatt, kan være at tarmen naturlig nok er bygd opp av flere celler jo større mennesket er. Dermed er det antageligvis også flere potensielle kreftceller til stede.

Referanse:

Tobias Pischon et al., Body Size and Risk of Colon and Rectal Cancer in the European Prospective Investigation Into Cancer and Nutrition, Journal of the National Cancer Institute, Vol. 98, July 5, 2006.

Powered by Labrador CMS