Kreftfremkallende poteter møter motbør

Potetgull, pommes frites og visse typer knekkebrød har svært høyt innhold av det kreftfremkallende stoffet akrylamid ifølge svenske forskere, men det svenske Livsmedelsverket gir ikke nye kostholdsråd.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Kreftfremkallende stoff dannes i følge svenske forskere når mat med stivelse friteres, stekes eller grilles"

Sverige gikk alarmen tirsdag da deler av resultatene til forskere ved Instituttet for miljøkjemi ved Universitetet i Stockholm ble kjent. Forskerne mener at giften dannes når mat friteres, stekes eller grilles, og de tror stivelsen omdannes til akrylamid når karbohydratene i maten varmes opp.

Gamle kostråd

På en pressekonferanse i Stockholm onsdag gjorde Livsmedelsverket i Sverige det klart at de ikke vil endre kostholdsrådene til folk nå. Fra før er rådet å spise mindre potetgull og pommes frites fordi det inneholder mye fett. Dessuten anbefales det at mat ikke stekes ved for høy varme.

Livsmedelsverket regner grovt sett med at noen hundre svenske krefttilfeller hvert år kan kobles til akrylamid. Totalt oppdages rundt 45.000 nye krefttilfeller i Sverige hvert år.

Fakta om akrylamid

Akrylamid er et kjemisk emne som først og fremst brukes i fremstillingen av polyakrylamid. Polyakrylamid brukes som tilsetning ved rensing av avløps- og drikkevann, samt i olje- og papirindustrien.

Forskerne vet ennå ikke hvorfor akrylamid finnes i visse typer mat. Det virker som karbohydratene brytes ned og danner akrylamid ved temperaturer over 100 grader. Det virker som tørking også bidrar til at akrylamid dannes.

Forskerne har funnet ut at akrylamid finnes i karbohydratrike matvarer som varmes kraftig opp til 100 grader eller mer. Eksempler på næringsmidler med høye verdier av akrylamid er potetgull, stekte eller friterte poteter, knekkebrød og småkaker. Akrylamid er hittil ikke funnet i rå eller kokte matvarer (potet, ris, pasta, mel, gryn og kjøtt).

Ut fra dagens kunnskap virker det som om akrylamid står for en liten del av alle de farlige stoffene vi får i oss gjennom kosten, knapt en prosent. Når akrylamid kommer inn i kroppen, binder den seg til kromosomene våre. Denne bindingen kan føre til skade på kromosomene og dermed økt kreftrisiko.

Over maksgrense

Forskningsresultatene viser at potetprodukter som pommes frites og potetgull har særlig høye nivåer av akrylamid. Ifølge forsker Margareta Törnqvist, som har ledet forskningsprosjektet, inneholder 0,5 gram potetgull eller 2 gram pommes frites 1 mikrogram akrylamid. Når det gjelder inntak av akrylamid gjennom drikkevann, har Verdens helseorganisasjon WHO satt en maksimalgrense på nettopp 1 mikrogram akrylamid.

- Dette er ny kunnskap, og det er den største kreftrisikoen vi kjenner av ett enkelt stoff i maten. Ingen hadde forventet å finne dette, sier forskning- og utviklingssjef Leif Busk i Livsmedelsverket.

Han mener likevel at det ikke er grunn til å ta bort produkter fra butikkene.

- Men et problem i denne størrelsesorden kan vi ikke løse selv. Derfor har vi informert EU-kommisjonen slik at vi får utredet dette, sier Busk.

Toppprioritet

- Vi gir saken høyeste prioritet og vil bruke dagen til å sette oss inn hva dette dreier seg om, sier førstekonsulent Gunnar Sørensen i Statens næringsmiddeltilsyn.

Akrylamid er et ekstremt giftig kjemisk stoff som brukes i industrien for å binde partikler sammen. Stoffet kan gi nerveskader og være kreftframkallende.

Svenske medier omtalte saken allerede tirsdag og trykket på Livsmedelverket har vært stort onsdag, melder det svenske nyhetsbyrået TT. Også Næringsmiddeltilsynet i Norge har fått mange henvendelser.

- Jeg har sittet i telefonen konstant siden i dag morges, sier Sørensen.

Akrylamid fikk mye omtale da det sivet ut i Romeriksporten i 1997 og vannprøver viste ekstremt høyt innhold av stoffet. Også i Sverige ble det påvist akrylamid i en tunnel gjennom Hallandsåsen i Skåne.

Kritikk

I Sverige har reaksjonene vært sterke på at Livsmedelverket lot noe informasjon slippe ut tirsdag gjennom en pressemelding, men at de først fulgte opp med mer informasjon onsdag.

- Informasjonsvakuum fylles lett med feilaktige opplysninger, sier Göran Stütz til TT. Han er forskningssjef ved Styrelsen for psykologisk forsvar.

Også professor i medisinsk ernæringslære Jan-Åke Gustafsson er kritisk til “kreftalarmen” fra Livsmedelsverket og Universitetet i Stockholm.

- Det er overraskende at man går ut så hardt, når man samtidig sier at det ikke er nødvendig å ta bort matprodukter fra butikkene, sier Gustafsson.

(NTB)

Powered by Labrador CMS