Undersøkelser tyder på at kamillete kan være sunt. Teen inneholder stoffer som styrker immunforsvaret og hjelper mot muskelkramper. Dessuten er teen beroligende.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Kamillete er en av de ting som opp gjennom årene har vært brukt mot det meste. Hvorvidt teen virkelig har hatt noen effekt har vært mer uklart.
Nå kommer en studie som skal publiseres 26. januar i Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Det skal sies at man bare undersøkte om det fantes kjemiske stoff i teen som kunne ha helsefremmende effekter. Man undersøkte ikke om teen ga direkte helsemessige effekter.
Tysk kamille
- Dette er en av stadig flere undersøkelser som viser at naturprodukter faktisk inneholder kjemiske stoffer som kan ha medisinsk verdi, sier lederen for undersøkelsen, Elaine Holmes.
I studien benyttet man hva man kaller tysk kamille, Matricaria recutita. Blader og blomster blir brukt til å lage te.
14 frivillige forsøkspersoner fordelt likt på begge kjønn drakk fem kopper slik te hver dag i to uker.
Fant stoffer med helseeffekter
Urinprøver ble tatt daglig. De viste en økning i hippurate, eller paraaminohippursyre (PAH). PAH er et restprodukt etter nedbrytning av noen stoffer som kalles phenolics.
Man har koblet enkelte slike stoffer med økt antibakteriell virksomhet, noe som kunne forklare hvorfor teen ser ut til å styrke immunsystemet mot for eksempel forkjølelser.
Prøvene viste også en økning av glycin i urinen. Det har blitt vist at denne aminosyren kan løse opp muskelkramper.
Mot menssmerter og uro
Trolig får teen livmoren til å slappe mer av, og det er derfor den ser ut til å kunne hjelpe kvinner mot menstruasjonskramper.
Glycin beroliger også nervene. Kamillete ser da også ut til å virke som et mildt beroligende middel.
I opp til to uker etter at forsøkspersonene sluttet å drikke kamillete beholdt de høyere nivåer av PAH og glycin i urinen.
Ikke effekter
Det kan derfor se ut til at effekten av kamillete kan holde seg en stund etter inntaket.
Annonse
Forskerne bak undersøkelsen sier man trenger flere undersøkelser for virkelig å slå fast eventuelle helsevirkninger av kamillete. Deres funn kan bare sannsynliggjøre slike virkninger.