Nyt kaffen med god samvittighet! Den er ikke farlig for hjertet.

Kaffe kan beskytte mot hjertesykdom

Kaffe gir ikke hjerteflimmer, konkluderer forskere. Kanskje det til og med beskytter.

23.4 2018 05:00

Hjerterytmeforstyrrelser som atrieflimmer eller ventrikkelflimmer gjør at hjertet banker uregelmessig. Hjerteflimmer er ofte ufarlig, men kan også henge sammen med alvorlige hendelser, som slag eller hjertesvikt.

Tidligere fikk mennesker med hjerteflimmer ofte beskjed om å holde seg unna koffein, siden man antok at stoffet kunne øke risikoen for rytmeforstyrrelser. Men i senere år har studier pekt mot at det ikke finnes noen slik effekt.

Og nå har et team av australske forskere gått igjennom forskningen på feltet. Konklusjonen deres er som følger:

Kaffe er trygt og kan til og med se ut til å beskytte mot hjerteflimmer.

Ti kopper – ingen virkning

Aleksandr Voskoboinik og kollegaene hans har sett på resultatene fra flere typer studier. For eksempel fra befolkningsstudier hvor forskere har kartlagt folks kosthold og livsstil, og sammenlignet det med data over sykdom. Men også fra eksperimenter der deltagerne har fått beskjed om å drikke kaffe eller å la være, slik at forskerne kunne sammenligne virkningen.

Resultatene virker samstemte: Selv store mengder kaffe – opptil ti kopper om dagen – ser ikke ut til å ha noen negativ effekt på hjerterytmen.

Dette stemmer med informasjon som Landsforeningen for hjerte- og lungesyke la ut på sine nettsider, allerede i 2015.

Ifølge den nye forskningen er det mulig at koffeinet faktisk hjelper, ved å blokkere stoffet adenosin, som kan være med på å utløse atrieflimmer.

Tre kopper er trygt

Voskoboinik og kollegaene vil kanskje ikke akkurat anbefale alle å tylle ned ti kopper kaffe om dagen. Men de mener det er støtte i forskningsdataene til å si at det er helt trygt – og kanskje beskyttende – å nyte tre kopper. Det er helt i tråd med en studie av kaffens generelle virkning på helsa, som ga grønt lys for tre til fire kopper om dagen.

Forskerne påpeker imidlertid at det kan være individuelle forskjeller. Det finnes tilfeller hvor pasienter rapporterer at de opplever hjerterytmeforstyrrelser i forbindelse med koffeinholdig drikke. Da kan det være en god ide å begrense inntaket, skriver de.

Men ellers er det altså ingen grunn til bekymring.

Og om du vil ha en ørliten bit med sjokolade til kaffen? Ja, da har vi jammen forskning som hinter om at det også kan virke mot hjerteflimmer.

God pause!

Referanse:

A. Voskoboinik, J. M. Kalman, P. M. Kistler, Caffeine and Arrhythmias : Time to Grind the Data, JACC: Clinical Electrophysiology, april 2018. Sammendrag.

Annonse

forskning.no ønsker en åpen og saklig debatt. Vi forbeholder oss retten til å fjerne innlegg. Du må bruke ditt fulle navn. Vis regler

Regler for leserkommentarer på forskning.no:

  1. Diskuter sak, ikke person. Det er ikke tillatt å trakassere navngitte personer eller andre debattanter.
  2. Rasistiske og andre diskriminerende innlegg vil bli fjernet.
  3. Vi anbefaler at du skriver kort.
  4. forskning.no har redaktøraransvar for alt som publiseres, men den enkelte kommentator er også personlig ansvarlig for innholdet i innlegget.
  5. Publisering av opphavsrettsbeskyttet materiale er ikke tillatt. Du kan sitere korte utdrag av andre tekster eller artikler, men husk kildehenvisning.
  6. Alle innlegg blir kontrollert etter at de er lagt inn.
  7. Du kan selv melde inn innlegg som du mener er upassende.
  8. Du må bruke fullt navn. Anonyme innlegg vil bli slettet.

Annonse