Kaffe kan kanskje redusere kroppens nivå av inflammasjon, som med årene øker risikoen for å utvikle alzheimer, diabetes og hjerte/kar-sykdommer. (Foto: Shutterstock / NTB scanpix)

Kaffe kan holde deg friskere sent i livet

Koffein ser ut til å motvirke et tidlig stadium av hjertesykdommer og diabetes.

Mange elsker morgenkaffen for den oppkvikkende virkningen og den gode smaken.

Men kaffe og andre koffeinholdige drikker kan kanskje også motvirke sykdommene som ofte kommer med alderen.

Det er konklusjonen i en ny artikkel i tidsskriftet Nature Medicine.

– Det er godt kjent at koffeininntak henger sammen med langt liv. Det har mange studier vist. Nå har vi funnet en mulig årsak, sier hovedforfatter David Furman fra Stanford Institute for Immunity, Transplantation and Infection til Stanford Medicine News Center.

Han henviser blant annet til en metastudie fra 2014 som gjennomgikk resultater siden 1966. Den slo fast at kaffe forlenger livet.

Oppdagelsen kan forhåpentligvis hjelpe forskerne med forebygging av hjerte/kar-sykdommer, alzheimer og diabetes, forteller en annen forsker fra samme institutt, Mark Davis:

– Studien vår viser at betennelsesprosessene som er assosiert med aldring, og som har direkte innflytelse på hjerte/kar-sykdommer, faktisk kan bekjempes målrettet, sier han.       

Dansk forsker: – Ingen mirakelkur

Den amerikanske studien gir nyttig informasjon om bruken av koffein i forebyggelse og behandling, forteller professor Thomas Vorup-Jensen fra Institut for Biomedicin ved Aarhus Universitet.

Han har lest studien, men ikke deltatt i forskningen selv.

– Det er viktig å få kartlagt de molekylære mekanismene, og det er det nye her, sier han.

Men det er ingen mirakelkur, fastslår han.

– Vi har jo drukket kaffe i mange år, og mange av oss blir likevel syke. Sammenhengen må undersøkes videre før vi kan si om det kan brukes i behandling og forebyggelse, sier han.

Motvirker betennelse

Ifølge den nye studien er hemmeligheten med koffein at den motvirker betennelse.

Det blir mer betennelse i kroppen med alderen, og det kan føre til blant annet alzheimer.

Koffein ser ut til å dempe betennelsen, skriver forskerne i studien.

Oppdagelsen kom etter at forskerne analyserte blodprøver fra 100 amerikanske testpersoner, både unge og gamle. Studien viste at de som drakk kaffe i en «moderat mengde», hadde et vesentlig lavere betennelsesnivå.

Immunceller fikk tynn kaffe

Forskergruppen bestemte seg for å undersøke virkningen nærmere.

De hentet ut immunceller – som sørger for betennelse i kroppen – og helte tynn kaffe over dem.

Koffeinen nøytraliserte cellenes betennelsesstoffer.

– Mange stoffer kunne ha gjort det samme

Men kaffetrærne gror ikke inn i himmelen, og studien kan ikke påvise en direkte årsakssammenheng, sier medforfatter Mark Davis:

– Vi ga jo ikke kaffe til en gruppe mus og ingen kaffe til en annen. Så det vi har vist, er en korrelasjon mellom koffeininntak og levetid. Og da har vi vist i laboratorietesten med immuncellene at det er en veldig plausibel grunn til hvorfor det virker, sier han til Stanford Medicine News Center.

Det er Thomas Vorup-Jensen enig i. Han fremhever at det riktignok ser ut til å være en sammenheng mellom kaffeinntak og lavere inflammasjon og dermed sykdommer i alderdommen, men at det ikke er endelig bevist.

 – Det er sikkert mange stoffer som også vil kunne forstyrre immuncellene og dempe betennelser. Dermed ville det gi en effekt. For eksempel alkohol – det forstyrrer naturligvis også. Derfor vil det være nødvendig å prøve flere forskjellige stoffer i flere forskjellige scenarier, sier han.

Referanser

Furman David m.fl: Expression of specific inflammasome gene modules stratifies older individuals into two extreme clinical and immunological states. Nature Medicine januar 2017. DOI: 10.1038/nm. 4267. Sammendrag.

Crippa Alessio m.fl: Coffee Consumption and Mortality From All Causes, Cardiovascular Disease, and Cancer: A Dose-Response Meta-Analysis. Am J Epidemiol august 2014. DOI: https://doi.org/10.1093/aje/kwu194. Sammendrag.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS