Æææsj, jeg liker ikke!

Kresne barn? Skyld på evolusjonen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Middagstid. Vesla på halvannet hiver innpå som åmen Aldrimett, mens storebror peller i pastaen. Hva er dét? Knivspissen peker mot en mikroskopisk løkbit. Vi lyver ikke, og løken havner i haugen med uspiselig materiale som tårner seg opp på kanten av tallerkenen. Ertene, brokkolien og skinka går samme veien. Til slutt ligger noen lusne spagettitråder igjen på midten. Gode Gud, hvor var det vi feilet?

Et sted tilbake i urtiden, om man skal tro forskerne fra Cancer Research UK. De har oppdaget at barn flest unngår de samme matsortene, og mener derfor at det hele må bunne i instinkter.

Farlig mat

Kresenheten er antagelig utviklet for å beskytte podene mot forgiftninger, melder BBC, og evolusjonmessig finpussing har gjort dem skeptiske til de potensielt farligste matvarene: grønne grønnsaker, frukt og kjøtt.

Mange planter inneholder nemlig farlige giftstoffer som kan skade de unge kroppene, og kjøtt blir lett fordervet og kan gi alvorlig matforgiftning.

- Det er helt naturlig at menneskene har utviklet en skepsis overfor noen typer mat, og holder seg til ting de har spist før, sier Lucy Cooke.

Redd for det nye

Cooke og kollegaene kartla matvanene til 564 mødre og barna deres, og fant ut at de aller fleste ungene ble mer kresne i toårsalderen. Så godt som alle fikk et snev an neofobi, og ville helst ikke spise mat de ikke hadde smakt før.

Når det var grønt, kjøtt eller frukt på gaffelen stengte de neofobiske barna gapene etter beste evne, mens mat som poteter, kornblandinger, kjeks og kake gled rett ned som før. Nå mener forskerne at de nye funnene kan hjelpe foreldre i nød.

- Hvis barna ser foreldrene spise den skumle maten før de må til pers selv, blir de kanskje beroliget og overbevist om at den er trygg, sier Cooke.

Fin teori.

Det beste er likevel at man nå kan lene seg tilbake i visshet om at avkommets mangel på forfinet smak bare skyldes et noe arbeidsledig produkt av evolusjonen. Men si det for all del ikke til dem.

Referanse:

L. Cooke, J. Wardle and E. L. Gibson, Relationship between parental report of food neophobia and everyday food consumption in 2-6-year-old children Appetite, Volume 41, Issue 2 , October 2003, Pages 205-206

Lenke:

BBC: Kids programmed to dislike food

Powered by Labrador CMS