Vi legger mindre vekt på utskeielser enn på det vi gjør riktig når vi skal nå et mål, som for eksempel å slanke oss eller spare penger. (Foto: Microstock)

Gikk ned litt mer i vekt med steinalderdiett

En svensk studie viser at eldre kvinner som gikk på en steinalderdiett, ble litt sunnere enn kvinner i samme alder som bare fulgte de nordiske kostholdsrådene.

70 kvinner med overvekt eller fedme deltok i studien. Alle var over 55 år gamle, og hadde vært gjennom overgangsalderen. Alle kvinnene var sunne og friske, de var også motiverte til å gå ned i vekt, ifølge forskerne.

Halvparten ble satt på en steinalderdiett, mens resten ble bedt om å følge de nordiske kostrådene. Disse er ganske like de offisielle norske kostholdsrådene.

Begge gruppene gikk ned i vekt og holdt vekta nede i to år. Gruppen som holdt seg til steinalderdietten gikk ned litt mer i snitt.

Mener de som gikk på steinalderdietten ble sunnere

Forskerne mener også at de som gikk på steinalderdiet var sunnere. De hadde blant annet lavere nivåer av farlige fettstoffer i blodet som blir forbundet med risiko for hjerte- og karsykdommer.

    – Resultatene er slående. På tross av at kvinnene fikk spise ubegrenset besto vektnedgangen etter to år, sier Caroline Blomquist, doktorgradsstipendiat ved Umeå universitet, i en pressemelding.

    Hun har skrevet doktorgradsavhandlingen, som også viser at kvinnene hadde et lavere nivå av betennelser i både fettvevet og blodsirkulasjonen.

    Byttet karbohydrater mot proteiner

    Steinalderdietten besto av magert kjøtt, fisk, egg, grønnsaker, frukt, bær, nøtter, avokado og vegetabilske oljer. De fikk ikke spise melkeprodukter eller frokostblandinger, og de fikk heller ikke tilsette salt eller sukker til maten sin.

    Her skulle kaloriene de fikk i seg bestå av 30 prosent protein, 30 prosent karbohydrater og 40 prosent fett.

    Kostrådsdietten besto av mat med mye fiber, kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt og melkeprodukter med lite fett.

    I denne dietten skulle 15 prosent av energiinntaket komme i form av protein, mens 30 prosent skulle være fra fett og 55 prosent fra karbohydrater.

    Begge gruppene spiste mindre

    Begge gruppene gikk ned i vekt i løpet av de to årene. I studien skriver de at det er vanskelig å si om det skyldes hva dietten besto av, eller bare det at kvinnene spiste mindre etter å ha blitt bedt om å følge en diett.

    Forskerne la ingen begrensninger på mye kvinnene skulle spise, men så at begge gruppene kuttet ned på kaloriinntaket. Begge gruppene ble også litt mer aktive i løpet av de to årene forsøket varte.

    De som var på steinalderdietten gikk i snitt ned fra 87 til 78 kilo, mens de som fulgte de nordiske kostrådene hadde en gjennomsnittlig vektnedgang fra 86 til 80 kilo.

    Her kan du høre forskning.nos Spør en forsker-podcast om hvorfor det er så vanskelig å gå ned i vekt:

    Vil du abonnere på podcasten vår? Med en Android-telefon kan du søke etter «Spør en forsker» i den podcast-appen du liker best.

    Bruker du en iPhone, kan du abonnere i Apple Podcasts ved å trykke på denne lenken.

    Har forsket på samme eksperiment i nesten ti år

    Dette er fjerde gang forskning.no skriver om en doktorgrad fra Umeå universitet som viser at steinalderkost er sunt. Alle artiklene har tatt utgangspunkt i samme eksperiment, som ble utført mellom 2007 og 2010. Doktorgradene har sett på forskjellige faktorer ved de 70 kvinnenes helse. I alle fire tilfellene har forskerne fra Umeå konkludert med at steinalderkosten er noe sunnere enn dietten som fulgte de nordiske kostholdsrådene. 

    De som entusiastisk fremmer steinalderdietten mener ofte at det er det lave nivået av karbohydrater og korn som gjør den sunn. Dette skal være fordi vi mennesker ikke er utviklet for å spise lettfordøyelige karbohydrater. Men alt tyder på at våre forfedre i steinalderen også fikk i seg dette, enten det var i form av røtter eller korn.

    Det er også lite som tyder på at alle steinaldermenneskene spiste det samme. Kostholdet deres varierte utifra hvor de bodde, og hva slags mat som var tilgjengelig. Hvis de klarte å få tak i noe med mye karbohydrater, så ble det spist på samme måte som alt annet. Det finnes også arkeologiske funn som tyder på at vi har bakt brød lenge før vi klarte å skape mel.

    Og selv om det skulle være mulig å rekonstruere dietten våre steinalderforfedre levde med, er det ikke sikkert det ville vært en behagelig opplevelse. På den tiden levde et vanlig menneske sjeldent til å bli over 40 år gammel, noe forskning.no også har skrevet om tidligere.

    Referanse:

    Caroline Blomquist. «Metabolic consequences of a Paleolithic diet in obese postmenopausal women.» Doktorgrad, Umeå universitet. 2017.

    Powered by Labrador CMS