Annonse
Pepper X scorer mer enn en million høyere enn Carolina Reaper på Scoville-skalaen.
Pepper X scorer mer enn en million høyere enn Carolina Reaper på Scoville-skalaen.

Pepper X knuser Carolina Reaper som verdens sterkeste chili – hvorfor brenner det i munnen?

En ny chili  har tatt over tronen som verdens sterkeste: Pepper X. Men hva får chilien til å brenne i munnen – og hva får den selv ut av det?

Publisert

Hva kan være større for en chilibonde enn å slå verdensrekorden i chilistyrke? Å slå sin egen verdensrekord, kanskje.

Det er akkurat det amerikanske Ed Currie har gjort.

Han kom i Guinness rekordbok i 2013 med den beryktede Carolina Reaper, som har en styrke på 1,64 millioner SHU. Det står for scoville heat unit og sier hvor mye chilien «brenner».

Til sammenligning er en sterk jalapeño mellom 2.500 og 8.000 SHU.

Men i 2023 skulle Carolina Reaper vise seg å bli slått av hans nye chili: Pepper X. Med sine monstrøse nesten 2,7 millioner SHU har den sikret seg en plass i Guinness rekordbok 2024 som den absolutt sterkeste chilien noensinne.

Men hva er egentlig poenget med at chilier er så sterke? Og hvorfor føles det som om de brenner i munnen? 

Hvordan måles styrken på chili?

– Historisk var SHU det antallet ganger en chililøsning måtte fortynnes før den brennende følelsen ikke lenger kunne kjennes, skriver kjemiprofessor Cliff Calloway i en e-post til Videnskab.dk.

Det var han som kunne fortelle Guinness-komiteen at Pepper X, med sine 2.693.000 SHU, knuste verdensrekorden. Calloway jobber ved Winthrop University i delstaten South Carolina i USA.

Metoden ble oppfunnet av den amerikanske farmasøyten Wilbur Lincoln Scoville i 1912.

Men i dag brukes den mye mer kompliserte HPLC-analysen (High Performance Liquid Chromatography) for å finne Scoville-verdien.

– Vi måler chiliens tre sterkeste kjemiske forbindelser (kalt capsaicinoider, red.anm.). Hver av dem har en fast styrkeverdi, forklarer han.

Hvorfor brenner chili?

Hvis du var i tvil om hvor tøff Pepper X er mot sitt offer, er det bare å se hvordan den ellers garvede dansken Chili-Klaus reagerte da han var en av de første i verden som smakte den, sammen med blant andre Ed Currie.

– Det er stoffet capsaicin i chilien som kroppen vår reagerer på, forklarer smerteforsker og professor ved Aalborg Universitet Lars Arendt-Nielsen til den danske nettavisen Videnskab.dk.

– Når det kommer i kontakt med nerveendene, aktiverer det det som kalles TRPV1-reseptoren. Det er den som vanligvis forteller oss at noe er varmt.

Kroppen kan derfor ikke merke forskjell på om den utsettes for varme eller capsaicin fra chili.

– Samtidig frigjøres andre nevrotransmittere, slik at du blir ekstra følsom for andre ting. Hvis du har spist en sterk chili, gjør det plutselig også vondt å drikke et glass lunkent vann, sier Arendt-Nielsen.

Og når kroppen plutselig kjenner intens varme, begynner automatiske reaksjoner å ta overhånd.

– Kroppen oppfatter det som en trussel, så det setter i gang kjemp-eller-flukt-modus, sier Arendt-Nielsen, som jobber ved Senter for nevroplastisitet og smerte.

– Du får rett og slett en panikkreaksjon. Pulsen øker, og du begynner å svette. Kroppen kan også tro at du har fått i deg noe giftig, så den setter i gang enda flere automatiske reaksjoner, som raping.

Hva får chilien ut av å brenne?

De fleste frukter vi spiser, er søte. Og det er akkurat slik trærne og plantene vil ha det.

For når dyr, inkludert mennesker, blir fristet til å spise fruktene, tar frøene deres en tur gjennom fordøyelsessystemet vårt og blir liggende et sted langt unna morplanten.

Så: Frukt er ofte søtt og deilig, så vi kan spre frøene deres.

Det gjelder bare ikke alle frukter. Chilifrø, for eksempel, overlever ikke reisen gjennom fordøyelsessystemet vårt.

Derfor mener Hanna Schneeweiss, professor i planteevolusjon ved Universitetet i Wien, at det er en grunn til at chilien smaker ubehagelig:

– Den mest aksepterte hypotesen er at den skarpe smaken ble utviklet som en forsvarsmekanisme mot planteetere, forklarer hun til Videnskab.dk.

Men ikke alle synes at chili brenner

Det er noen dyr som har et fordøyelsessystem som ikke ødelegger frøene: fugler.

– I motsetning til andre dyr, har ikke fugler smertereseptorene som reagerer på capsaicin, så det er de som sprer frøene.

Det gir derfor mening at chilien smaker friskt og fruktig for fugler og ubehagelig sterkt for pattedyr.

Men naturen selv har ikke skapt noe på langt nær så sterkt som Carolina Reaper og Pepper X, påpeker Hanna Schneeweiss.

– Det finnes omtrent 35 arter av vill chilipepper, og de har bare små, bærlignende frukter. De fleste ville artene produserer capsaicin, men ikke i den grad som de dyrkede gjør. Den ekstreme chilistyrken er skapt av mennesker gjennom utvalg og avl, forklarer hun.

Hvordan reduserer du chili-smerten?

Den kunstige smerten som chili påfører, gjør den nyttig i smerteforskning, sier Lars Arendt-Nielsen.

– Vi har brukt chili for å teste smerte i mer enn 25 år. Vi har smurt forskjellige konsentrasjoner inn i huden og til og med sprøytet det inn i huden eller musklene.

Forskerne har funnet ut at smertene fra capsaicin blir mindre over tid, når kroppen blir vant til det.

– Chili-Klaus' nerveender trekker seg rett og slett tilbake når han spiser chili regelmessig. Det er derfor det gjør langt mindre vondt for ham å spise chili enn det gjør for meg. Men tar han en lengre pause, kommer smertene relativt raskt tilbake.

Du kan derfor trene deg opp til større toleranse mot visse typer smerte og irritasjon ved jevnlig å utsette kroppen for capsaicin.

Lars Arendt-Nielsen har blant annet gjort forsøk med capsaicinplaster som settes på pasientenes hud for å redusere smerte, kløe eller hudirritasjon.

Og hvis din du har overskredet din smerteterskel, er det heldigvis et enkelt tips som kan hjelpe:

– Capsaicin er fettløselig. Så det hjelper faktisk å drikke helmelk eller fløte hvis du vil bli kvitt noen av smertene i munnen, sier Lars Arendt-Nielsen.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS