Annonse
Forskning på mus gir hint om at kalorirestriksjon og faste kan forlenge livet, men mekanismene er svært komplekse og virker ikke likt for alle.

Testet om faste bremset aldring på nesten 1.000 mus

Forskningen viser at faste er svært komplisert og at andre faktorer trolig har større betydning for et langt liv.

Publisert

Både forskningstidsskrifter, medier og helseblogger er fulle av hint om at livet kan forlenges. Og at en av måtene å få til dette, er å begrense inntaket av mat.

Tidligere forskning på en rekke arter – fra mark til aper – har vist at livet kan blir lengre hvis man spiser færre kalorier enn det som er naturlig.

Flere studier antyder også at ulike typer periodisk faste – som trolig er lettere å gjennomføre for mennesker – kan ha lignende livsforlengende effekter.

Men vi vet foreløpig altfor lite om hvilke biologiske virkninger ulike typer spiserestriksjoner har.

Det har Andrea Di Francesco fra selskapet Calico Life Sciences LLC I USA og kollegaer fra flere institusjoner forsøkt å gjøre noe med.

Mus på diett

Det er vanskelig å gjøre eksperimenter om aldring med mennesker. Men forsøk på dyr kan gi oss innsikt i grunnleggende biologiske mekanismer i kroppen.

Di Francesco og kollegaene har gjort eksperimenter med 960 mus med variert genetisk bakgrunn. Musene ble delt inn i grupper som levde med et av fem ulike spisemønster:

  • Normal mattilgang der musene kunne spise når og hvor mye de ville.
  • Diett med 20 prosent færre kalorier enn normalt inntak.
  • Diett med 40 prosent færre kalorier enn normalt inntak
  • Periodisk faste med én fastedag i uka.
  • Periodisk faste med to påfølgende fastedager i uka.

Forlenget livet

Di Francesco og co registrerte hvor lenge musene levde. I tillegg gjorde de rundt 200 ulike målinger av blodet, immunsystemet, fordøyelsen, funksjonen og adferden hos musene. Mange av målingene ble gjort flere ganger.

Slik kunne forskerne finne ut hvordan de ulike spisemønstrene påvirket helsa og livslengden. Resultatene viste imidlertid et svært komplisert bilde.

På spørsmålet om kalorirestriksjon gjennomsnittlig forlenger livet til mus, var svaret klart ja.

Periodisk faste hadde også en slik virkning for en del av musene. Men paradoksalt nok ga faste ingen fordel for musene som hadde høy kroppsvekt da studien begynte.

Virkningen på livslengden varierte dessuten fra mus til mus, og hang ikke nødvendigvis sammen med bedre helse.

Mye større innvirkning enn dietten

Livslengde var i høy grad arvelig, skriver Di Francesco og kollegaene i en artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature.

Forskerne fant ingen enkeltgener som hadde en stor effekt. Det var heller snakk om mange gener som ga hvert sitt lille bidrag. Men til sammen hadde disse genene tre ganger så stor innvirkning på livslengden som dietten.

Genene er trolig med på å bestemme hvordan hver enkelt mus reagerte på de ulike formene for spiserestriksjon, ifølge forskerne.

En annen faktor som var viktig for levetida, var overraskende nok evnen til å takle stress.

Det viste seg også at mus som beholdt en høyere kroppsvekt mot slutten av livet, levde lenger. Dette kan også være knyttet til stress, siden mus ofte går ned i vekt når de lever i et stressende miljø.

Imponerende studie

Nicholas J. Schork, professor ved Translational Genomics Research Institute i USA, har ikke vært med på musestudien. Han forsker imidlertid på gener, aldring og persontilpasset medisin, og ble invitert av Nature til å skrive en kommentar om den nye undersøkelsen.

Schork beskriver studien som imponerende stor og sofistikert. Han mener resultatene gir innsikt i mer enn virkningen av faste og kalorirestriksjon.

Det er en øyeåpner at den genetiske variasjonen mellom musene forklarte tre ganger mer av livslengden enn de ulike diettene, skriver han.

Dette betyr trolig at genene også vil påvirke effekten av andre livsforlengende tiltak.

Se opp for falske sammenhenger

Schork minner likevel om en fare ved undersøkelser med mange observasjoner:

Når man måler så mange ulike faktorer, øker risikoen for at noen av dem bare tilfeldigvis ser ut til å henge sammen. Da kan vi ende med såkalte falske positive eller falske negative resultater.

Vet ikke om menneskeliv forlenges

Det er mange forskjeller mellom mus og mennesker. Det gjenstår å se om kalorirestriksjon eller faste kan forlenge menneskeliv, skriver Di Francesco og kollegaene.

De tror likevel det er sannsynlig at også menneskers utbytte av spiserestriksjoner vil variere mye, alt etter hvilke genvarianter vi har.

Der med kan det bli viktig å utvikle metoder for å finne ut hvem som har godt av hva.

Referanser:

Andrea Di Francesco m. fl., Dietary restriction impacts health and lifespan of genetically diverse mice, Nature, oktober 2024. 

Nicholas J. Schork, Dietary restriction can extend lifespan — but genetics matters more, Nature, oktober 2024. 

LES OGSÅ

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS