Slankesukker kan gjøre deg feit

Så var det altså for godt til å være sant. Ny forskning tyder på at kalorifrie søtningsstoffer likevel ikke lar oss nyte søtsaker uten at kalaset koster flesk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Verden er ikke som før. I prinsippet har vi både tilgang og råd til å proppe i oss søtsaker og snop til alle døgnets tider. Men mumsingen kommer altså ikke uten bakdeler - bokstavelig talt - store, dissende bakdeler.

Til syvende og sist sitter vi igjen i en daglig, ubehagelig kamp mellom godtesjuke og selvdisiplin.

Men så fant forskningen og industrien altså opp søtningsstoffer uten kalorier, som - dersom man klarer å se bort ifra den litt underlige bismaken - lar oss fråtse i brus og sukkertøy uten nevneverdige følger.

I hvert fall i teorien.

Nå tyder nemlig nok en studie på at juksesukkeret slett ikke er så slankende som vi hadde håpet. Undersøkelser av rotter viser at lettproduktene i stedet forvirrer fordøyelsen.

Rottekroppene vente seg rett og slett av med å koble søtsmaken til kalorier, og resultatet var at dyra spiste mer og ble feitere.

Søtt ≠ kalorier?

Det er forskere fra Purdue University som gjorde undersøkelsen. De sammenlignet rotter som spiste yoghurt med det kalorifrie stoffet sakkarin, og rotter som spiste yoghurt med glukosesukker, står det i ei pressemelding fra universitetet.

Etterpå viste det seg at rottene på juksesukker etter hvert hev innpå flere kalorier, ble tyngre og fikk mer kroppsfett. De kompenserte heller ikke for feitekuren med å spise mindre senere.

Sakkarinet bryter sammenhengen mellom søtsmak og kaloririk mat, og forandrer kroppens evne til å regulere inntaket, tror Susan Swithers og Terry Davidson som står bak forskningen.

- Dataene viser tydelig at det å spise mat med kalorifritt sakkarin kan føre til større kroppsvekt og mer fedme enn det å spise den samme maten med kaloririkt sukker, skriver forskerne.

De tror det samme kan gjelde for andre kalorifrie søtningsstoffer, som aspartam, sukralose og acesulfam.

Overspising og dårlig forbrenning

En av oppdagelsene forskerne gjorde, var at rottene på slankesukker etter hvert var kaldere inni enn sukkerrottene.

Normalt vil kroppstemperaturen nemlig stige ved utsikter til sukker og andre godsaker, fordi fordøyelsessystemet forbereder seg på å ta imot ei skikkelig kaloribombe.

Forskerne tror den sløvede responsen kan føre til både overspising og problemer med å forbrenne de kaloriene rottene tross alt fikk i seg.

Nå hører det så klart med i soga at eksperimentene foreløpig dreide seg om rotter - og ikke mennesker. Man må forske mer på folk før man er sikker på om sammenhengen også gjelder for tobeinte.

Dessuten er det ikke sikkert at alle mennesker reagerer likt på de kalorifrie søtningsstoffene.

På den annen side stemmer jo oppdagelsen ganske godt med det faktum at fedmeepidemien har økt i takt med bruken av kunstige søtningsstoffer.

I tillegg finnes det undersøkelser som antyder at folk som drikker mye lettbrus oftere er overvektige enn mennesker som unngår slankebrus.

Ja, ja. Så lenge var Adam altså i paradis?

Referanse:

S. E. Swithers & T. L. Davidson, A Role for Sweet Taste: Calorie Predictive Relations in Energy Regulation by Rats, Behavioral Neuroscience, årgang 122, nr. 1, februar 2008.

Powered by Labrador CMS