og alle de andre

Nå kan du oppskriftene på frekke drinker og syndig snacks av helsebringende jordbær, blåbær, tranebær og tomater. Men hva med alle de andre sunne sakene som vokser i skoger, hager og fruktdisker? Fortvil ikke. Her er forskningsresultatene. Og drinkene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke bare jordbær, blåbær, tranebær og tomater som er sprekkfulle av sunne stoffer som flavanoider og dets like. Sant og si gjelder helsestempelet for temmelig mange av bærene som nå spretter fram på busker og lyng.

Når det kommer til innholdet av antioksidanter, ligger faktisk våre hjemlige bær helt i toppen av lista. De uanselige nypene rager skyhøyt over alt annet, men under ligger krekling, blåbær, solbær, kirsebær, bjørnebær, ville jordbær og tyttebær tett som hagl.

Og søtsakene kan visst være nyttige på flere måter. I følge finske forskere kan både bringebær og multer ta knekken på slemme bakterier som lager oppstyr i magen. Det gjelder visstnok selv etter at bærene har ligget i fryseren ei stund. Forskerne tror det var fenolet ellagic tannin som gjorde utslaget, men i mange tilfeller er helseeffektene av frukt og grønt litt av et mysterium.

Ikke sikre på antioksidantene

- Forskerne har lenge fokusert på at antioksidanter gir de helsebringende effektene, sier Harald Carlsen fra Institutt for ernæringsforskning fra Universitetet i Oslo.

- Men de mest kjente antioksidantene har ikke gitt de forventede resultatene i kliniske tester. Konklusjonen kan være at bildet er mer sammensatt, og at det finnes mange flere stoffer som vi ikke kjenner til. Eller at forskjellige stoffer må virke sammen i et slags antioksidantnettverk.

Carlsen kan derfor bare anbefale å spise variert, slik at man får i seg så mange ulike stoffer som mulig.

Og det skal vi vel klare. forskning.no kan til og med hjelpe deg med å få i deg herlighetene, selv på fest. Nedenfor finner du nemlig ei god liste over klassiske drinker som godt kan rockes opp med frukt og bær.

- Jeg anbefaler folk å leke litt!, oppfordrer bartender Per Ove Christensen fra restauranten Südøst i Oslo. Det er han som har røpet alle oppskriftene.

Vodka martini

En liten håndfull blåbær, et halvt eple, 3-4 jordbær, noen bringebær, tyttebær, solbær, nyper eller andre saker du kommer over.

4 centiliter vodka
1 centiliter tørr sherry
isbiter

Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt cocktailglass.

Gin fizz

1/2 kiwi, 3-4 jordbær, en liten håndfull blåbær, bringebær, tyttebær, solbær eller andre tilgjengelige bær eller frukter.

4 centiliter gin
3 centiliter sintonjuice
3 centiliter sukkerlake
Litt eggehvite
Soda

Knus bærene eller frukten i bunnen av en shaker. Hell i gin, sitronjuice, sukkerlake (se bunnen av sida) og eggehviten, og rist godt. Sil av i et høyt glass og topp det hele med litt soda.

Daiquiri

En liten håndfull blåbær, 4-6 jordbær, 1/2 banan, noen biter ananas, mango, kiwi eller noe annet spennende. Lager du den originale, ristede varianten, kan du bruke omtrent hva som helst. Foretrekker du moderne issørpe, bør du nok holde deg til frukt og bær som ikke har store steiner. Bringebær og bjørnebær er med andre ord ut.

4 centiliter rom
2 centiliter limejuice (ca en halv lime)
2 centiliter sukkerlake
3-4 isbiter

Knus bærene i bunnen av en shaker. Bøtt oppi resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et avkjølt cocktailglass. Må du absolutt ha den frosne varianten, er det bare å kjøre alt sammen i en blender, til ingrediensene er blitt til issørpe. Det kan også lønne seg å fryse frukten/bærene på forhånd.

Margarita

Dette er også en klassiker som kan varieres med kiwi, jordbær, blåbær, bringebær, tyttebær, solbær, nyper, granatepler eller hva du måtte ønske. I den frosne varianten bør du holde deg til bær uten steiner.

3 centiliter tequila
1 centiliter triple sec, trippeldestillert appelsinlikør som Contreau eller Grand Mariner
3 centiliter sitronjuice
2 centiliter sukkerlake

Knus bærene i bunnen av en shaker. Ha i resten av ingrediensene, og rist godt. Sil innholdet ned i et glass med stett. Gjerne et margaritaglass, hvis du har. En klassisk margarita skal komme med saltrand rundt kanten av glasset. Med frukt og bær oppi, bør du heller satse på en sukkerrand. Den lager du ved å gni en bit lime rundt kanten av glasset, før du dypper den i sukker.

Margaritas kan også opptre i frossen variant. Da tømmer du hele innholdet i en blender sammen med 3-4 isbiter, og kjører det til sørpe.

Batida

1/2 pære, 1/2 eple, 4-5 jordbær, en håndfull blåbær, tyttebær eller solbær, kiwi, ananas, banan eller andre godsaker du liker.

4 centiliter Cachaça (brasiliansk brennevin av sukker)
4 centiliter vikingmelk
omtrent like mye is som resten - kanskje 5-6 isbiter.

Kjør alt i en blender og pynt med et mynteblad.

Bloody Mary

4 centiliter vodka
Et par dæsjer med Worchestershiresaus
Litt salt og pepper, etter smak
2-3 dråper tabascosaus
3 centiliter sitronjuice
tomatjuice

Ha vodkaen, krydderet, sausene og juicen i et longdrinkglass med isbiter, og fyll opp med tomatjuice til slutt.

Cosmopolitan

4 centiliter vodka
1 centiliter triple sec
1/2 presset lime
4 centiliter tranebærsaft

Ha alt i en shaker sammen med 3-4 isbiter. Rist godt og sil av i et cocktailglass.

Sukkerlake

4 dl sukker
2 dl vann

Hell alt i ei gryte og varm opp til sukkeret er helt oppløst. Så er det bare å tappe laken på ei rein flaske og sette den i kjøleskapet, klar for neste drink.

?

Det skal så klart være helt unødvendig å opplyse om at det ikke er lurt å prøve alle drinkene på samme kveld. Og tenker du mest på helsa, er det selvfølgelig mye smartere å bare hive i seg fruktene og bærene som de er.

Men altså: hvis du absolutt helle i deg djevelskapet, sørg i det minste for å ta det onde med det sunne.

Powered by Labrador CMS