Ett søplete måltid er nok…

Mange ernæringseksperter mener at det er hva du spiser hver dag som teller, og at du kan skeie ut litt innimellom. Men nå viser en gruppe forskere hva ett enkelt måltid søppelmat gjør med kroppen din.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om forskere stadig peker på flere årsaker til at folks vekt øker eksplosjonsartet, gjenstår det harde faktum at maten nok er det viktigste for vekten din.

Hverdag og fest

Et vanlig kostholdsråd er å passe på hva man spiser i hverdagen, og så heller skeie litt ut når det er noe å feire. En av grunnene er at dersom du sulter deg når du vil gå ned i vekt, kan kroppen koble inn en urgammel forvarsmekanisme mot sultenød og simpelthen skru ned forbrenningen.

Selv om dette nok fremdeles er gode råd, viser nå forskere ved Universitetet i Calgary hva som skjer med kroppen din etter ett enkelt måltid med tvilsom mat.

Resultatet, som ble publisert i Journal of Nutrition denne måneden, var ikke pent.

- Det som er så ille er at det bare var snakk om ett måltid, sier Tavis Campbell, medisiner og leder for studien.

Frokostforsøk

Forsøket ble gjennomført ved at 30 unge og friske mennesker ble bedt om å faste om kvelden, og så spise frokost morgenen etter.

Halvparten spiste frokostblanding med skummet melk, kornprodukter og fettfri yoghurt.

Den andre halvparten spiste en frokost fra McDonald’s.

"Fedmeepidemien gjør at vi bør velge mat med omhu."

To timer etter frokost ble gruppene testet for forskjellige vanlige fysiske og mentale stresstester. De måtte utføre en matteoppgave som var laget for å være mest mulig stressende, og måtte snakke til en forsamling om noe som opprørte følelsene.

På den fysiske siden måtte de holde en arm i isvann, og fikk en mansjett av den typen som brukes når man skal måle blodtrykk. Når denne blåses opp, hindrer den blodsirkulasjonen, og det gjør vondt.

Samtidig ble aktiviteten i hjerte og blodkar målt.

Nedslående resultater

- Samme hva oppgaven var, registrerte vi høyere blodtrykk, raskere hjerteslag og større motstand i blodkar blant dem som spiste maten med mye fett, sier Fabijana Jakulj, en student som deltok i studien.

Campbell advarer likevel mot å slå på den moralistiske stortromma, selv om hans forskning viser hvor ille ett enkelt måltid dårlig mat kan være for kroppen.

- Det å fortelle mennesker at de aldri kan spise noe er sannsynligvis ikke noen god måte å få folk til å ønske å få et bedre kosthold, sier han.

- Samtidig har vi en fedmeepidemi, og det er viktig at mennesker prøver å velge mat basert på kunnskap om hva maten gjør med kroppen.

Campbell mener også at det bør forskes mer på temaet.

Powered by Labrador CMS